Premagajte »bolečine« pri rasti podjetja

Avtor: Dejan Jordanov | Objava: 08.07.2008

Rast podjetja ne prinaša le prednosti, pač pa tudi določene težave, tako imenovane »bolečine rasti«. Samo brez panike! Če ste nanje pripravljeni in seznanjeni z učinkovitimi protiukrepi, jih boste gotovo zmogli obvladati.


(i-StockPhoto)

Prispodoba iz grške mitologije o Dedalu in Ikaru odlično oriše današnjo temo. Zgodba govori o Dedalu, ki vešče zgradi krila zase in sina Ikara. Ko poletita pod nebo, ta ponesejo Ikara visoko k soncu. Vročina stopi vosek, ki je do takrat trdno držal konstrukcijo kril in privede do Ikarove tragične smrti. Ikarov uspeh, poleteti najvišje, dejansko privede do njegovega padca. 

Z gotovostjo lahko trdimo, da je vodenje (novo)ustanovljenega podjetja naporno početje – kaj šele, če govorimo o hitro rastočem podjetju. Rast podjetja prinaša drugačne izzive kot ustanovitev podjetja. Zato obvladovanje rasti zahteva drugačen pristop oziroma drugačnega človeka.  

Rast pomeni, da se podjetnik ne spoprijema samo s spremembami v zunanjem okolju (konkurenca, kupci, zakonodaja in podobno), temveč tudi z notranjimi spremembami (novi izdelki in storitve, novi kupci, osvajanje novih trgov, več nove delovne sile, ki jo je treba uvesti v delo …). Ali če uporabimo prispodobo: upravljanje hitrorastočega podjetja je enako kot ciljati v premikajočo se tarčo hkrati, ko stojimo na nemirnih tleh. 

Težava se pojavi, ko rast podjetja ni posledica zavestne odločitve, temveč je podjetnik bolj ali manj ujet v spiralo rasti in zgolj reagira na nastali položaj. Zato govorimo o »bolečinah rasti«. Mimogrede, izraz bolečine rasti je prvi uporabil Eric Flamholtz v svoji znani knjigi Growing pains. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *