Premagajte podopustniško depresijo

Avtor: Nives Pahor | Objava: 08.09.2008

Nekaterim ljudem pomeni dopust sprostitev in »polnjenje baterij«, drugi se celo z veseljem vrnejo v službo, tretjim pa to povzroča hude težave in jih vrnitev z dopusta lahko celo pahne v depresijo.


Sandi Kofol

Dopusta je konec. Počasi se vračamo k ustaljenim življenjskim in delovnim ritmom. Preklop na ustaljene delovne tirnice nekaterim ne povzroča posebnih težav, za druge pa je to prehodno obdobje povezano s stresom in z depresijo. »Z vrnitvijo v službo je namreč treba ponovno preklopiti iz zasebne v profesionalno sfero in to nekaterim pomeni manjši, drugim večji problem«, pojasnjuje Sandi Kofol, psiholog v podjetju OK Consulting.  

Tri skupine ljudi 

V kontekstu bolj ali manj težavnega prehoda z dopusta v službo Kofol ločuje tri skupine ljudi:  

V prvi skupini so ljudje, ki najlažje preklopijo nazaj v službo, ker so raje v službi kot doma in komaj čakajo, da se vrnejo v službo. Ti bi se morali zamisliti, kaj bodo počeli, ko ne bodo več v službi.  

V drugi skupini so tisti, ki jim služba pomeni problem oziroma breme. Za slednje vrnitev z dopusta lahko pomeni pravo travmo, ki lahko nazadnje vodi tudi v resno depresijo. »V takih primerih ni splošnih nasvetov, kako postopati, vsak tak primer je treba analizirati posebej in odkriti glavni razlog za nastalo stanje. Ti največkrat potrebujejo tudi profesionalno pomoč,« meni Sandi Kofol.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *