Premalo ambicij za evropska sredstva

Avtor: Nives Pahor | Objava: 07.05.2009

Že res, da so razpisi zapleteni in birokratski, a še večja težava so nizke ambicije podjetij, strah in pomanjkanje dolgoročne vizije.


Mateja Rudolf, RR & Co. Knowledge Centre: »Naša podjetja so premalo ambiciozna, nimajo zares prodornih idej in se ukvarjajo s kratkoročnimi projekti.«

Sloveniji je v obdobju od 2007 do 2013 v strukturnih skladih in kohezijskem skladu namenjenih skoraj pet milijard evrov. Gre za tako imenovana decentralizirana sredstva, za katera pripravlja razpise naša država. Poleg teh sredstev pa Evropska unija ponuja še nemajhen znesek centraliziranih sredstev, za katera morajo zainteresirani kandidirati neposredno v Bruslju. A kljub vsem silnim milijardam vseskozi ugotavljamo, da denarja ne izkoristimo.
 
Mateja Rudolf, direktorica svetovalnega podjetja RR & Co. Knowledge Centre, ugotavlja, da celo pri decentraliziranih sredstvih dosegamo zelo slab izkoristek. Velik del krivde gre po njenem mnenju pripisati slabi pripravljenosti države in državnega aparata, ki je zadeve bistveno bolj zapletel, kot to zahteva Evropska komisija. A to zdaj težko spreminjajo. Država je namreč znotraj svojega finančnega programa, ki ga je dobila potrjenega v Bruslju, jasno določila prioritete, način dodeljevanja sredstev, merila ocenjevanja projektov in podobno. Zdaj se mora zapisanega držati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *