Prenos s.p.-ja

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 14.01.2008Borut sprašuje: Oče, ki je nosilec dejavnosti v s.p., odhaja v pokoj. Kako naj najenostavneje prenese s.p. name?  

Čeprav je vprašanje na prvi pogled namenjeno pravnemu strokovnjaku, je prav, da odgovorim z vsebinskega vidika. Pri prenosu se je treba vprašati, kakšna oblika je vsebinsko najprimernejša. Kratka analiza naj vsebuje odgovore na naslednja vprašanja:
1. Ali je zares najbolje, da tudi sin nadaljuje dejavnost kot s.p. ali bi bilo z vidika materialne odgovornosti bolj smiselno ustanoviti nov d.o.o. s sredstvi očetovega s.p.?
2. Je že poskrbel za svojo materialno varnost ob upokojitvi ali morda računa na rento iz podjetja? Tudi v tem primeru je d.o.o. lahko ugodnejši, saj oče ostane solastnik podjetja.
3. Ali je z vidika morebitne rente smiselno vsa sredstva prenesti na novo podjetje ali morda kaj obdržati v zasebni lasti očeta, na primer poslovni prostor, za katerega lahko oče podjetju zaračunava najemnino?
4. Ali so morda še drugi bratje in sestre, ki so morda zainteresirani in pravno gledano upravičeni do delitve premoženja?

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *