Preskok v umetninah iz voska

Avtor: Metka Nograšek | Objava: 04.09.2009

Lahko ga imenujete umetnik, obrtnik ali pa podjetnik. Nekateri mu pravijo tudi mojster.


Rafael Samec

Rafael Samec, samostojni podjetnik in mojster svečarstva, je odraščal v obrtniški družini. Po nekaj letih dela v družbenem podjetju se je odločil za podjetništvo, izdelavo sveč. Začutil je željo po spremembi, po svobodi dela. Sam pravi: »Ideja porodi izziv, željo po ustvarjanju, po novem. Kot človek, ki si želi priti na vrh gore, obenem pa se zaveda, da mora vsako stopinjo dobro spoznati.«
 
Kdaj ste prvič prišli v stik s svečarstvom?
Ko sem službeno potoval v severne dežele, sem zaradi pomanjkanja denarja prinašal domov skromne spominke, sveče. Že prve sem prodal, čeprav so bile bolj poskusi. Skoraj jih ne bi smel imenovati sveče, prej vosek in stenj. Začel sem z zagnanostjo, ki je porušila vse ovire.
 
Kaj vas je povedlo v podjetniške vode?
V podjetniške vode me je povedla skrita želja po uspehu, po samopotrditvi. Z zadnjo plačo sem kupil dva plinska piknik kuhalnika, nekaj lončkov in knjižico z naslovom Kerzen. Začelo se je s poskusi, delal sem vse, od kalupov iz mavca do vlivanja in podobnih opravil. Svoboda, ki sem jo tako občudoval, se mi je približala. Po dveh letih sem ustvaril zaščitni znak, pozneje, leta 1984 pa sem na Starem trgu v Ljubljani odprl ekskluzivno trgovino in delavnico s svečami.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *