Prijava projekta na javni razpis. Nič lažjega. Ali res?

Avtor: Sabina Žampa | Objava: 06.09.2012

Pravilno branje javnega razpisa in razlaga posameznih stavkov je največkrat ključnega pomena za uspešno prijavo projekta na javni razpis in njegovo uspešno realizacijo.



Ko opazujem posamezna podjetja, kako hitijo z oddajo prijavnih obrazcev na en razpis in spet drugi, tretji, je videti to tako, kot da so podjetniki zaprti v temnih sobah, kjer se občasno pojavi in odpre kakšno okno – svetla luč, in letajo po sobi popolnoma zmedeni od enega okna do drugega. Vmes pa so pozabili pogledati, kje je možnost, da sami odprejo vrata. Ampak, če pozabimo na to in upoštevamo, da podjetja po večini, z realizacijo projektov, ki so bila sofinancirana, dosegajo nek razvoj in rast podjetja, je prav, da jih opozorimo, da je potrebno ob prijavi na javni razpis paziti na vsako malenkost, saj bo ta posledično vplivala na uspešnost prijave na razpisu in realizacijo projekta.  

Govorimo torej o pasteh pri prijavi na razpis. Skozi posamezne točke v tem in nadaljnjih člankih si boste lažje predstavljali in razumeli moč besed, navedenih v javnem razpisu.  

Branje javnega razpisa 

Ob objavi javnega razpisa je večinoma na razpolago več dokumentov, prav gotovo boste naleteli na dokumenta: javni razpis in razpisna dokumentacija. Ja, vem, kup papirja, polovica napisanega zato, ker mora biti. Vas moram razočarati … ni tako.  

Naj izpostavim nekaj osnovnih vprašanj in odgovorov ob prvem pregledu razpisa:
-    Ste upravičeni prijavitelj? V osnovi ja. Preberite tudi obrazec oziroma izjavo vlagatelja o strinjanju z razpisnimi pogoji (v večini razpisov se nekako tako imenuje). Tam je včasih navedenih kar nekaj dodatnih pogojev, ki jih ni mogoče razbrati iz razpisa. V zadnjem času je posebna pozornost namenjena tudi povezanim in partnerskim podjetjem, in to na vse mogoče načine. Včasih je tudi izključitveni kriterij, saj se na posamezen razpis lahko prijavi samo eno podjetje.
-    Ali je javni razpis, katerega gledate po pravilu »de minimis«? Vedno nas muči pravilo »de minimis«. Ali veste koliko javnih sredstev ste že prejeli na podlagi pravila »de minimis«? Če ne, je zadnji čas, da si pripravite tabelo, iz katere bo razvidna višina sredstev, do katerih ste še upravičeni.
-    Kateri stroški so sofinancirani? Zanimajo nas torej upravičeni stroški. Ali upravičeni stroški sovpadajo z vašimi realnimi stroški realizacije projekta?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *