Pripravljeni na srečo

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.01.2011

V športu velja: več treniraš, več imaš sreče. V podjetništvu ni nič drugače.



V preteklih dneh smo veliko govorili o sreči in jo želeli drug drugemu. Še posebno podjetniki si želimo, da bi bilo novo leto bolj srečno od preteklega. V naši reviji že kar lepo število let podjetnike sprašujemo po njihovi formuli za uspeh. In vsaj polovica jih kot pomemben pogoj uspeha omeni srečo. Pa ne, da smo Slovenci bolj naivni od drugih narodov? Nismo. Pred dvema letoma so naredili raziskavo pri Kauffman Foundation in podjetnike, lastnike uspešnih podjetij, spraševali o razlogih za uspeh. Skoraj vsi so kot dejavnik uspeha navedli pretekle delovne izkušnje, hkrati pa je kar 73 odstotkov podjetnikov menilo, da je sreča pomemben dejavnik uspeha. Tudi nekateri najuspešnejši svetovni podjetniki velik del uspeha pripisujejo sreči. Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona, je na primer dejal, da je najpomembnejši element uspeha sreča. Že res, da se je sam Amazona lotil vizionarsko in izjemno ambiciozno, a še vedno uspeh pripisuje predvsem sreči.
 
Podobno postavljajo na pomembno mesto srečo športniki, umetniki in drugi, ki se trudijo doseči visoke cilje. »Brez sreče nam kljub vsemu ne bi uspelo. Pri slehernem podvigu te mora v življenju vsaj malce spremljati tudi sreča.« Tako je selektor španske nogometne reprezentance Vicente Del Bosque komentiral zmago Španije na zadnjem nogometnem prvenstvu lani v Južnoafriški republiki.
 
Seveda ne manjka tudi tistih, ki pomen sreče v podjetništvu (in življenju nasploh) postavljajo na stranski tir. Ti trdijo, da je sreča samo trenutek, ko se srečata pripravljenost in priložnost. Če priložnosti ne zaznate in je niste pripravljeni uresničiti, boste na srečo čakali zaman. Mnogi podjetniki pripisujejo sreči prevelik pomen. Je sreča, če razstavljate na sejmu, vložite v nastop 50 tisoč evrov, ste tam prisotni 12 ur na dan, pet dni zaporedoma, se pogovarjate s 500 ljudmi in na koncu dobite partnerja, ki vam omogoči izjemno rast v naslednjih letih? Ni, a mnogi podjetniki v svoji skromnosti menijo drugače, ker preprosto pozabijo, koliko dela so morali vložiti v to, da jih je obiskala sreča. Tako kot omenjeni Del Bosque, ki se je zahvaljeval sreči, čeprav je reprezentanca na prvenstvu igrala odlično in čeprav je že pred tem zmagala na vseh desetih kvalifikacijskih tekmah. Sreča?
 
Ne glede na vse vam tudi pri Podjetniku želimo v novem letu veliko sreče. Lažje pa jo boste ujeli, če se boste nanjo pripravili, zato smo tudi v tej številki zbrali veliko napovedi o tem, kakšna bo prihodnost in kako pripraviti svoje podjetje nanjo.
 
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *