Prodaja podjetja ali pa samo posla

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 10.03.2013



Imam majhno podjetje (d. o. o.), v katerem sta poleg mene zaposlena še dva delavca. Dejavnost je proizvodnja kovinskih delov za dva znana kupca. Jeseni se bom upokojil. Nekega podjetnika zanima nakup posla. Zaposlil bi tudi oba fanta. Ponudba je zanimiva, vendar bi zaradi osebnih razlogov podjetje rad zadržal. Kaj lahko storim? 

Možnosti sta vsaj dve. Lahko prodate celotno podjetje ali samo posel. Če se odločite za prodajo podjetja, se s kupcem dogovorita za ceno. Kupec je lahko pravna ali fizična oseba. Ko je kupnina plačana, se s pogodbo pri notarju enostavno namesto vas kot ustanovitelj vpiše kupec. Od tistega trenutka naprej s podjetjem nimate nič več. Seveda lahko potem odprete novo podjetje. 

Druga možnost je, da kupcu prodate stroje in zaloge ter obvestite svoje kupce, da naj odslej poslujejo z novim dobaviteljem. Tudi v tem primeru je cena stvar dogovora, pri čemer v prvem primeru dobite denar vi kot fizična oseba, v drugem pa vaše podjetje. Po taki transakciji je vaše podjetje »prazno«, vendar z njim lahko poslujete. Nobena od možnosti ni formalnopravno zelo zapletena ali bistveno cenejša ali dražja. Še največ opravka boste imeli s pogajanji za ceno. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *