Programska oprema za podjetja

Avtor: Milan Simčič | Objava: 08.07.2009

Na trgu dobimo brezplačne in plačljive operacijske sisteme in programe za delo. Eni in drugi imajo svoje prednosti in slabosti.


Glavna prednost operacijskega sistema Windows je, da ponudnik zagotavlja stalno podporo, nadgradnjo in nove različice, ki so nujno potrebne za rast podjetja.

Večina podjetnikov, predvsem manjših, gleda na računalnik kot na dokaj nepotreben strošek. Pravilno bi bilo, da je računalnik naše orodje, s katerim poslujemo. V maloprodaji ne moremo poslovati brez registrske blagajne. To je vsakomur jasno, za računalnik pa že ni več tako jasno. No, k sreči se ta zavest spreminja in vse več podjetnikov gleda na računalnik kot na orodje in do neke mere tudi kot na primerjalno prednost pred konkurenco. Bolj ko je poslovanje urejeno in računalniško vodeno, večja je prednost pred konkurenco, saj so vsi podatki in informacije na voljo v trenutku. V vsakem trenutku lahko pregledamo poslovanje s strankami, kdo je redni plačnik in kdo zamudnik. Koliko imamo materiala v skladišču in za koliko delovnih dni bo to zadostovalo. Kaj to pomeni v denarju in podobno. Terminski plan je lahko tudi podlaga za izdelavo in samostojni izpis potnih nalogov in še bi lahko naštevali.
 
Tokrat ne bomo govorili o strojni opremi, ki jo potrebujemo za poslovanje v podjetju. Ozrimo se raje po programski opremi, ki nam je v pomoč pri različnih poslovnih procesih. Ne bomo se spuščali v podrobnosti, ker ima vsaka panoga svoje značilnosti. Programska oprema, ki jo uporabljajo frizerski saloni, se razlikuje od programske opreme za pekarne ali grafične studie.
 
Operacijski sistem
 
Operacijski sistem je osnova za delovanje računalnika. S pomočjo operacijskega sistema računalnik »zaživi« in se odziva na naše ukaze. Med najbolj razširjenimi operacijskimi sistemi za osebne računalnike sta Microsoft Windows in Linux. Oba operacijska sistema dobimo v več različicah.
 
Pri sistemih Windows je trenutno aktualen Windows Vista. Njegov predhodnik je bil Windows XP, ki je še vedno zelo razširjen. V kratkem pa pričakujemo tudi operacijski sistem Windows 7.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *