Provizija svetovalca

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 11.11.2008



Za načrtovanje prodaje na novem trgu želimo najeti svetovalca. Ali lahko plačilo za njegove storitve vežemo na prodajne rezultate, na primer kot delež od dosežene prodaje?
 
Vključene v prodajo se praktično vedno veže na rezultat prodaje (jaz bi dodal – in plačilo). Tako je to možno tudi pri plačilu svetovalcu. Problem vidim le v tem, da svetovalec običajno ni vpet v operativno izvajanje prodaje, ki je pogosto odločilno za uspeh ali neuspeh. Sam bi del nagrade zato vezal na potrditev nasvetov svetovalca. Konkretno vam bo svetovalec pomagal ugotoviti možnosti prodaje določenega izdelka ali skupine izdelkov na tem novem trgu. Ali je pravilno ocenil tržni potencial, konkurenčno sposobnost, se bo kmalu pokazalo. Zagotovo bo svetovalec veliko pazljivejši pri napovedih in analizah, če bo pol plačila odvisno od tega, ali boste ob solidnem delu uspešni ali ne. Imel bo tudi interes, da vam bo svetoval pri operativnih postopkih. Po preveritvi rezultatov bi se lahko izplačal dogovorjeni del nagrade.
 
Seveda pa je možna tudi povsem običajna nagrada na podlagi rezultatov prodaje. Do (dodatnega?) plačila bi bil svetovalec upravičen, če bi dosegli skupaj dogovorjeni obseg prodaje, razliko v ceni in plačilo prodanega. To bi zdržalo tudi morebitno preverjanje na sodišču, saj se pogodbe vedno sklepajo zaradi te potencialne možnosti. Na tej podlagi je tudi možno, da bi dobil svetovalec še dodatno nagrado, če boste skupaj uspešnejši, kot ste pričakovali. Vendar bodite pazljivi pri določitvi obdobja, ko se izplačuje nagrada. Omejite ga na začetku, da ne bo problemov pozneje. Za dogovor pa bo tako ali tako potrebna skupna volja.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *