Proč z izgovori!

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 05.09.2011

Kako stranki povedati resnico? Se opravičiti? Pravočasno sporočiti spremembe?



V poslovanju se prav vsakomur kdaj zalomi. Podjetje zamudi rok dobave, prodani izdelek ni take kakovosti, kot ste obljubljali, stranka ni zadovoljna, ker so bila njena pričakovanja drugačna, zamujate na sestanek, pozabite vrniti klic … In potem? Potem so tu izgovori. Dostikrat celo brez začetnega opravičila. Žal so ti izgovori večkrat tudi neresnični. Da ne rečemo, da so to kar – laži.
 
Je takšno izgovarjanje potrebno? Nikakor! Pošteno poslovanje zahteva, da poveste resnico – morda ne tako grobo, kot je včasih dejanska, vendar naj bo to resnica. Slaba sporočila že po svoji naravi slabo vplivajo na prejemnika, zato jih včasih malce omilite, predvsem pa pokažite pot iz nastalega položaja. Nikar pa dejstev ne izkrivljajte! Spoznanje, da ste lagali, je namreč za prejemnika še bistveno bolj boleče od najbolj boleče resnice.
 
Pa še nekaj je – bolj, ko se izgovarjate, bolj se zapletate. Ko pa človek ni več usklajen sam s sabo, izgublja trdnost in samospoštovanje. Za dober posel pa potrebujete veliko obojega.
 
Opravičite se in povejte tako, kot je
 
Če ne gre, ne gre. Toda ko ne gre, je treba najti rešitev. Nikakor to ni skrivanje, neresnično izgovarjanje, zamegljevanje dejstev, »kupovanje« časa in podobno. Pokažite profesionalnost tudi tedaj, ko se ne izide vse po načrtu. Naslednjih nekaj primerov naj pokaže, česa ne smete delati, in nakaže rešitve, ki so primerne za tak položaj.
 
PRIMER: Obrtnik mi je obljubil, da me pokliče in pride na ogled, kjer se bova dogovorila za delo. Ni me poklical. Naslednji dan sem ga poklical sam. »Joj, sem moral nujno iti v to in to vas (ne vem, kje je, pa tudi mar mi ni), pa bil sem pri tem in tem (nimam pojma, kdo je to), pa potem sem šel še k temu in temu (ne poznam ga).« Nobenega opravičila, samo neskončna brezpredmetna razlaga, zakaj ga ni bilo. S tem si nisem imel kaj pomagati, s poslušanjem izgovorov sem le izgubljal čas. Pričakoval sem le kratko in pošteno opravičilo, predvsem pa takojšen predlog, kako bo obrtnik nastali položaj rešil in kdaj bo zares prišel. To bi se seveda moralo zgoditi hitro, še tisti dan, ob uri, ki bi ustrezala meni ...
 
NASVET: Ko nastane težava, se takoj opravičite in poskrbite, da bo težava v najkrajšem možnem času odpravljena. Nobenih dolgih razlag, kaj se je zgodilo, razen če vas stranka povpraša, pač pa – načrt in dogovor s stranko, kako in do kdaj bosta zadevo rešila.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *