Prva multinacionalka čez 10 let

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.07.2007

Slovenija ima po 15 letih razvoja prvič normalen organski nastavek podjetništva, poglavitni trendi - lastni viri, mreženje in kakovost podjetnikov - pa obetajo velika zasebna mednarodna podjetja v letu 2020, sodi dr. Bogomir Kovač.


Dr. Bogomir Kovač: »Prava zgodba se bo dogajala po letu 2020, ko se bo kakovost našega podjetništva do konca izoblikovala. Prišli bomo do velikih zasebnih podjetij z nekaj tisoč zaposlenimi, ki bodo nastala iz mikro podjetij.«

Slovenija je imela v prvem letošnjem četrtletju rekordno sedemodstotno gospodarsko rast. Brezposelnost upada, število podjetij narašča, tudi drugi makroekonomski kazalniki so optimistični. Podobno optimistično stanje je tudi v podjetništvu. Je stanje res tako spodbudno ali gre za privid? Kaj lahko od podjetništva še pričakujemo v prihodnosti? O tem smo se pogovarjali z dr. Bogomirjem Kovačem, profesorjem na ljubljanski ekonomski fakulteti. 

Dr. Kovač, se strinjate z oceno, da se stvari v slovenskem podjetništvu dobro razvijajo? Kakšno je vaše mnenje glede trenutnega stanja?
Stanje se je po petnajstih letih razvoja podjetništva ne samo ustalilo, ampak smo glede na analizo GEM (Svetovni podjetniški monitor, opomba avtorja) in druga merila lahko zadovoljni z razvojem. To je po eni strani rezultat razmeroma stabilnih in razvojno naravnanih makroekonomskih razmer, ki so glede stabilnosti daleč pred vsemi vzhodnoevropskimi državami. Za razvoj podjetništva je bilo zelo pomembno, da smo se vseskozi naslanjali na svoje vire rasti, imeli smo zelo malo tujega kapitala. Izrazita nagnjenost k domačemu oziroma domačim vzvodom rasti je bila po mojem mnenju najspodbudnejša za razvoj podjetništva.  

Drugi razlog je bil, da je vsa podjetniška infrastruktura (vse mreže, ki so delovale in še delujejo) nekako vendarle vzpostavila mreženje, ki je bilo za podjetja spodbudno. Ni bilo velikih zelo pomembnih rezultatov, včasih so bile te mreže celo vsiljene, niso bile spontane, vendar so kljub temu dale rezultate.  

Tretji razlog za dobro stanje je rast ne samo števila podjetij, ampak tudi kakovosti podjetnikov. Tisti najsposobnejši so se začeli vzpenjati, dobili smo skupino globalnih podjetij, ki so po rezultatih evropsko opazna in poslovno inovativna. Podjetniška panoga se po teh zvezdah lahko zgleduje, se z njimi primerja, kar je spodbudno. V preteklih dvajsetih letih nismo imeli skoraj nobenih podjetniških zvezd, zdaj pa jih imamo v vseh dejavnostih, na vseh področjih, ta podjetja torej kažejo luč na koncu predora, če se izrazim cankarjansko. Ko vse to povežemo, dobimo kar dobro sliko podjetništva v Sloveniji. Vsi, ki se s podjetništvom ukvarjamo, seveda vemo, da je bilo veliko priložnosti zamujenih in da je še vedno veliko ovir, ki jih moramo premagati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *