Prvič v neznanem kraju in kulturi

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 06.01.2012

Kje in kako poiskati informacije o neznanem kraju in kulturah, da se boste tam dobro počutili, prav tako pa tudi vaši gostitelji. Preprosto – kaj storiti, da ne bo (večjih) zadreg?


(Big Stock Photo)

Odhajate na poslovni obisk. V neznan kraj. V daljno deželo. Morda v povsem drugo kulturo. Uredili ste prevoz, nastanitev, toda … Kako je tam? Kje je kaj, kakšne so zahteve, zakoni, pravila, navade, kje in kaj jesti, predvsem pa – kako se poslovno vesti? Gotovo so to vprašanja, ki začnejo vrtati v glavi, ko se približuje dan odhoda. Z dobro pripravo boste na večino vprašanj odgovorili že pred potovanjem, kakšna stvar pa vas vedno še lahko preseneti. Pretiran strah je odveč. Tisto rahlo negotovost pa spremenite v prijetno pričakovanje neznanega – saj je v tem pravzaprav svojevrsten čar!
 
Nasvet: Splošno pravilo, ki naj narekuje obnašanje v neznanem poslovnem okolju, opredeljujejo štirje osnovni dejavniki:
-   država (ki ima kot celota neke splošne značilnosti)
-   kultura (znotraj države so lahko različne, odvisne od religij, narodnosti ipd.)
-   osebna povezanost (kako dobro poznate človeka, s katerim se srečujete)
-   okoliščine (poslovna pogajanja so pač drugačno okolje od sproščene večerne zabave).
Predvsem pa ne pozabite! Pred vsem naštetim je – osnovno poznavanje bontona.
 
Kako do informacij?
 
Večina ljudi se pred odhodom v tujo deželo za informacije najprej pozanima pri prijateljih, znancih, pri tistih, ki so tam že bili. Naslednji korak so gotovo knjige o dejstvih, značilnostih, kulturi in navadah dežele, kamor odhajate – kot so npr. vodniki iz serije Lonely Planet, Blue Guide, Baedeker ... Vsakdo danes brž zaide tudi na splet (če ne kar najprej) – obilo spletnih strani ponuja hitre in preproste nasvete (resda včasih malo nepreverjene), vprašanja pa lahko zastavite tudi na katerem od spletnih potovalnih forumov, od katerih mi takoj pridejo na misel npr. TripAdvisor, VirtualTourist, TravelBlog, World Travel Guide ... Na teh forumih boste našli tudi marsikateri že zapisan odgovor. Pomembne in verjetno najbolj zanesljive informacije ponujajo tudi vladne strani nekaterih držav, odličen primer so potovalne strani ameriške vlade (http://travel.state.gov). Te so namenjene predvsem ameriškim državljanom, vendar koristne informacije o večini držav sveta najde lahko prav vsakdo – od praktičnih nasvetov do varnostnih opozoril in tekočih informacij.
 
Priporočam tudi, da se pred vsakim potovanjem za določene podrobnosti pozanimate kar pri gostiteljih. Nihče ne bo zameril, če vprašate, kakšne so obmejne formalnosti, kako visoke napitnine pričakujejo taksisti, kakšna so pravila oblačenja pri srečanju, ki se ga udeležujete ipd. Prav tako vam bodo radi pomagali s kakšnim nasvetom glede dobrih restavracij. Še toliko bolj, če boste že sami pokazali, da ste se pripravili, da spoštujete njihovo kulturo in o njej že kaj veste, da vas ta zanima. Skratka – nekaj priprave na potovanje v neznane kraje vam bo vsekakor prišlo zelo prav, splet je zelo priročen za kakšno podrobnost v zadnji minutki. Gotovo pa veliko lahko izveste tudi v raznih priročnikih obnašanja, kot sta npr. knjigi Se znamo obnašati? (Ana Nuša Kneževič) ali Sodobni evropski bonton (Inge Wolff).
 
Nasvet: Kako lahko vsak trenutek izkoristite za pridobivanje koristnih informacij, kaže naslednji primer. Bil sem na tečaju pri ugledni ameriški strokovnjakinji za didaktiko. Preprosto je med pogovorom vprašala, ali je kdo od nas že bil v Indiji, kamor je odhajala na svojo naslednjo pot. Ker sem se sam ravno vrnil iz Bangaloreja, sem ji lahko takoj pomagal.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *