Prvi meseci podjetništva – vodnik za ženske

Avtor: Mateja Vadnjal | Objava: 08.03.2011

Prvi meseci podjetništva zastavijo podjetnici vrsto novih vprašanj in izzivov. Na marsikatere se lahko pripravite že pred začetkom poslovanja.


Dobro je, da delate, kar delate rade, kajti v prvi fazi boste temu delu posvetile 24 ur na dan. (Big Stock Photo)

Kot je pokazala raziskava med slovenskimi podjetnicami, nas v samostojne vode vleče najprej želja po neodvisnosti, želja po prilagodljivosti in samostojnem uravnavanju delovnega časa ter želja po uresničitvi lastne ideje. Pokazalo se je tudi, da se za podjetništvo odločamo po določenem času dela drugje. To pa pomeni, da bo sprememba naše karierne poti lahko velika, morda malce boleča, lahko tudi nepredvidena. Prej kot bomo sprejele tudi podjetniški način razmišljanja, bolje bo za nas.
 
Odločitev je padla – grem na svoje
 
Dovolj vam je osem- do deseturnega togega delavnika. Ne morete napredovati, radi bi dosegli nekaj več. Radi bi po svoje oblikovali svoj delavnik, da boste lažje usklajevali družinsko in poslovno življenje. Odločili ste se torej, da boste ustanovili svoje podjetje. Premislili ste, kaj boste delali, postavili ste svoj poslovni model.
 
Tudi če ste enako delo doslej že opravljali, vas zdaj preplavijo drugačni občutki. Tudi meni so vsi ti občutki znani, kajti tudi sama sem se po dvajsetih letih dela v različnih podjetjih in ustanovah odločila postati podjetnica. Izkušnje podjetnic in podjetnikov, ki sem jih spoznavala v vseh teh letih, so mi sicer nakazovale, v kaj se podajam. A nekaj prebrati, slišati in se o tem pogovarjati je eno, vse to občutiti pa drugo. Vedeti, da se je podobno dogajalo tudi drugim, pa je koristno, da ne obupamo.
 
Četudi smo bile prej na vodilnem položaju, smo zdaj postavljene pred drugačne izzive. Čas je, da sprejmemo podjetniško mentaliteto. Nič več izgovorov na šefe in sodelavce, zdaj smo za vse odgovorne popolnoma same. Resnica na začetku je ena sama, nismo še svobodne, naše delo nas kontrolira in priganja. Smo prilagodljive in samostojne, a delo čaka. Naše novo podjetje je kot dojenček, na voljo mu moramo biti cel dan in vse dni v letu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *