Računalništvo v oblaku je pri nas še – v oblaku

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 03.09.2010

Računalništvo v oblaku je v Sloveniji še razmeroma nerazumljiva računalniška »novotarija«. Pri prehodu na strežnik zunaj pisarne ali pisalne mize se večina uporabnikov kljub konkretnim prednostim še zelo obotavlja.


Bojan Merc: »Če prištejemo stroške za sprotno posodabljanje in energijo, so dolgoročni prihranki računalništva v oblaku gotovo vsaj 50-odstotni.«

Manj kot deset odstotkov podjetnikov se odloča za prehod iz svojega strežniškega sistema na zunanjega. Bojan Merc, lastnik in direktor Datacentra, družbe za omrežne in podatkovne storitve, pravi, da je pri nas sicer že nekaj ponudnikov računalništva v oblaku, vendar je ta storitev še bolj v fazi razvoja in testiranja. Uvajalna doba bo po njegovem mnenju trajala morda še kakšnih pet let, čez deset pa bodo le še redki posamezniki ali podjetja kupovali svojo računalniško škatlo (ali omaro) in jo nameščali pod svojo mizo oziroma v lastne prostore. 
 
Gospod Merc, za računalništvo v oblakih še ne obstaja enotna definicija. Kakšna je vaša?Računalništvo v oblaku je racionalno izkoriščanje računalniške infrastrukture, po sistemu kolikor je potrebuješ, toliko je plačaš. Uporabniku se ni več treba ukvarjati s sistemskimi lastnostmi računalnika, kot so procesorska moč, pomnilnik ali prostor na disku. Uporablja računalniško infrastrukturo v obsegu, ki jo potrebuje, in to plačuje oskrbniku oblaka. Ta skrbi za vse vzdrževalne potrebe, varnost in varnostne kopije, nenehno nemoteno delovanje, posodobitve in drugo. Ker strežnik ni fizično prisoten pri uporabniku, je neotipljiv, neviden, je torej nekje »v oblakih«, v resnici pa je fizično pri ponudniku računalniškega servisa. Računalništvo se v nekem smislu pravzaprav vrača v dobo pred kakimi tremi desetletji, ko smo poznali skupne terminale, ki so nas napajali z vsem potrebnim za delovanje računalnika.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *