Rast je treba načrtovati

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 11.09.2006

Direktor podjetja Pluton gradnje Zvone Petek se tako kot večina podjetnikov nenehno srečuje z vprašanjem rasti podjetja. V primerjavi z drugimi pa si zastavlja drugačno vprašanje: »Kako rast upočasniti?«


Zvone Petek: »Hitra nenačrtovana rast je najnevarnejša, kadar je podjetnik podizvajalec drugega podjetja.«

Da ne bo pomote: podjetje mora rasti, sicer se kmalu izgubi na trgu, kar podjetniki dobro vedo, ko pravijo: »Če stojiš na mestu, v resnici nazaduješ, ker te konkurenca prehiteva.« Zvone Petek govori o zaviranju nenačrtovane rasti, ki lahko zelo hitro doleti podjetje. Podjetnik mogoče to rast na začetku še doživlja kot uspeh, kmalu pa nastopijo težave. »Ko dobiš delo, zaposliš nove ljudi, potem potrebuješ še več dela in več ljudi. Enkrat povečuješ število zaposlenih, potem izboljšuješ organiziranost, pa spet zaposluješ in tako naprej. Naenkrat ugotoviš, da vse to ne pelje nikamor, ker samo veliko delaš, dobička pa ni nič več,« pravi direktor in lastnik gradbenega podjetja Pluton gradnje. Po njegovih izkušnjah je hitra nenačrtovana rast najnevarnejša, kadar je podjetnik podizvajalec drugega podjetja. Težave se pojavijo, ko se obseg dela hitro povečuje, plačila prihajajo z večmesečno zamudo, drugo podjetje pa se poveže z novim podjetjem, s katerim sodeluje. 

Hitri rasti sledi ureditev podjetja 

Pluton gradnje imajo že 130 zaposlenih in še 150 stalnih delavcev, zaposlenih v podjetjih, ki sodelujejo z njimi. Lani so imeli tri milijarde prihodkov, letos pa se direktor že »boji«, saj predvideva, da bodo imeli štiri milijarde prihodkov. Zvone Petek je že v preteklosti zaviral hitro rast, zdaj pa to dela še toliko bolj. Trdi, da je pri njihovi velikosti pametneje in varneje iskati notranje rezerve, povečevati kakovost dela, zmanjševati število pritožb in seveda povečevati dodano vrednost. To pa so že naloge, ki jih praviloma opravljajo direktorji, ne pa podjetniki, zato bo letos direktorsko mesto predal enemu od sodelavcev, hkrati pa bo večinski (80-odstotni) delež podjetja razdelil med pet ključnih sodelavcev. Sam bo kot pravi podjetnik v prihodnje skrbel le še za iskanje priložnosti na trgu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *