Ray Anderson: zeleni posel se splača

Avtor: Nives Pahor | Objava: 07.05.2009

Ker je zgradil eno najbolj okolju prijaznih podjetij na svetu, mu pravijo tudi »ekološki heroj«. Njegov cilj je podjetje brez odpadkov in škodljivih izpustov.


Ray Anderson: »Vsi bi se šli trajnostni razvoj, a premalo se jih zaveda, da trajnostni razvoj ni program dneva, tedna, leta. To je življenjski program.« (Foto: arhiv Interface)

Američan Ray Anderson je ustanovitelj in direktor podjetja Interface, ki velja za največjega proizvajalca modularnih preprog za komercialno in zasebno uporabo na svetu. Pohvali se lahko s kar 40 odstotki svetovnega trga. Njegova podjetniška zgodba pa je navdihujoča predvsem iz drugega, precej plemenitejšega razloga. Ray Anderson je namreč v poslovnem svetu znan predvsem po naprednem pristopu na področju industrijske ekologije in trajnostnega razvoja. Mnogi pravijo, da je eden najbolj h okolju usmerjenih direktorjev v ZDA. Revija Time mu je dala kar vzdevek »ekološki heroj«.
 
V 35 letih poslovanja mu je uspelo spremeniti uspešno proizvodno podjetje v eno najbolj okolju prijaznih podjetij na svetu. Njegov cilj je do leta 2020 ustvariti podjetje, ki bo 100-odstotno okolju prijazno, kar pomeni, da ne bo ustvarjalo odpadkov in škodljivih izpustov za okolje.
 
S svojim ravnanjem je postal vzor za mnoga podjetja doma in po svetu. Revija Fortune je uvrstila Interface na seznam najbolj občudovanja vrednih podjetij v ZDA in na seznam 100 najboljših podjetij, za katera se splača delati.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *