Različni donosi, različno tveganje

Avtor: Matej Tomažin | Objava: 06.10.2006

Slovenija je oaza borzne sreče z nadpovprečno visokimi donosi.



Mesec varčevanja je odličen čas, da naredimo pregled donosnosti posameznih vrst naložb v različnih preteklih obdobjih. Seveda pri tem ne gre metati vseh naložb v isti koš, saj velja načelo, da različno tveganje omogoča različne donose, zato bomo šli po vrsti, začenši z najmanj tveganimi naložbami.   

Bančno varčevanje  

V minulem letu je vlagatelje nagradilo s skromnimi tremi odstotki. Pri tem gre izpostaviti, da bistvenih razlik med kratkoročnimi ter dolgoročnimi vezavami ni, še zmeraj pa je opaziti, da se bančne obrestne mere znižujejo.  

Glede na napovedano postopno zviševanje obrestne mere Evropske centralne banke lahko sklepamo, da se bo zniževanje obrestne mere nehalo in da se bo trend obrnil. Seveda se bo temu trendu rasti pridružila tudi inflacija, kar pomeni, da varčevanje v bankah ni dobro izhodišče, saj komaj pokriva inflacijo. Zato se je ob istem tveganju bolje osredotočiti na druge načine varčevanja. 

Manj tvegane naložbe 
 
To je na primer varčevanje v zakladnih menicah ali v denarnih skladih (ti vlagajo v zakladne menice in depozite, za konzervativne vlagatelje pa so zanimivi, ker ob nakupu ne plačujejo vstopnih stroškov, ki so za vzajemne sklade značilni) oziroma varčevanje v republiških obveznicah. Pri omenjenih naložbah so bili donosi v zadnjem letu taki, kot jih prikazuje tabela 2.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *