Razmišljanje za uspeh

Avtor: Nastja Mulej | Objava: 04.02.2011

Kako dobiti idejo za nov izdelek, za izboljšanje storitve, za rešitev problema? Številni uporabljajo tehnike slovitega misleca Edwarda de Bona.


Edward de Bono je izumitelj tehnik razmišljanja, ki pomagajo k uspehu največjim svetovnim korporacijam, javnim ustanovam in drugim organizacijam.

»Kakovost našega življenja v prihodnosti bo odvisna od kakovosti našega razmišljanja,« pravi dr. Edward de Bono, zdravnik in psiholog, ki sebe najraje imenuje kar mislec. Z razlogom, saj že 40 let piše 'programe za človekove možgane'. Slovi kot izumitelj zavestnega ustvarjalnega razmišljanja, kot avtoriteta poučevanja razmišljanja kot spretnosti, kot legenda, s pomočjo katere so zacvetele marsikatere ideje in podjetja. Leta 1996 je Evropska kreativna zveza vprašala svoje člane po vsej Evropi, kdo je najbolj vplival nanje. De Bonovo ime je bilo daleč prvo na seznamu. Zato se je uradni komite za poimenovanje pri Mednarodni Astronomski zvezi v Massachusettsu odločil, da bo po njem poimenoval planet. DE73 je postal EdeBono.
 
Kako sprostiti ustvarjalno energijo
 
Ljudje smo naučeni, da razmišljamo logično, da s pomočjo logike sklepamo in tako tudi pridemo do nekih svojih zaključkov, ki jim verjamemo kot edinim pravilnim. Vendar nas tak način razmišljanja omejuje, da bi pravzaprav sploh lahko kaj storili, spremenili, ustvarili. Samoomejevalnost logike Edward de Bono ponazori na mnogih praktičnih primerih. »Predstavljajte si kuharja, ki dela popolno omleto, toda to je edina stvar, ki jo zna pripraviti. Iskreno, rekli bi, da to ni dovolj.«
 
Kot zdravnik in psiholog po izobrazbi je de Bono na podlagi svojih raziskav možganov ugotovil, da je človek odličen pri samoorganizacijskem vedenju, ne pa tudi pri ustvarjalnem razmišljanju. Naši možgani so bili namreč narejeni za rutino – vsako prihajajočo informacijo organizirajo v znane vzorce. To je dobro, sicer bi se morali vsako jutro učiti, kako se skuha kava, zavežejo čevlji in kdo so ljudje, ki vas pozdravljajo na hodniku. Ker smo narejeni za rutino, se moramo malce bolj potruditi, da razmišljamo ustvarjalno – kadar to potrebujemo. Večina sicer misli, da jim ni treba. Da se ideje kar zgodijo, samo počakati je treba.
 
De Bono je že leta 1967 uvedel izraz lateralno razmišljanje. Gre za razmišljanje 'od strani', zunaj običajnih, rutinskih poti, razmišljanje o novih idejah in konceptih tudi v primeru, ko nimamo težav in na prvi pogled ne potrebujemo nobenih rešitev ali izboljšav. Ljudje se namreč potrudimo razmišljati samo, ko se pojavi problem, ki ga moramo rešiti, redkeje pa iščemo nove priložnosti in možnosti tudi, kadar zadeve na videz funkcionirajo.
 
Z lateralnim razmišljanjem osvobodimo in vprežemo ustvarjalno energijo vsakega posameznika in celotnega tima, kar nam pomaga pri iskanju drugačnih in boljših alternativ v vsaki dani situaciji. Na začetku se tehnike zdijo čudne, ker so 'nelogične', nevertikalne, a z veliko vaje lahko vsak osvoji veščino lateralnega razmišljanja in s tem tudi nenehno ustvarja vedno nove rešitve v vsaki situaciji. Poglejmo nekaj primerov iz prakse.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *