Revitalizacija podeželja … in ljudi

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 14.11.2007

Veliki program in simpatične drobne rešitve.



Vlada je ravnokar objavila javne razpise iz programa razvoja podeželja, ki ga predstavljamo (s tremi podjetniškimi primeri) tudi v tej številki. To je začetek delitve sredstev v obdobju 2007-2013, ki bodo v celoti segla do milijarde evrov. Gre za zelo ambiciozen projekt, ki naj pomaga preobraziti slovensko podeželje in sodi v sklop nove evropske politike glede kmetijstva, ki ustvarja nove dimenzije te dejavnosti - »ekosocialno kmetijstvo«, kjer je vloga kmetijstva veliko širša kot nekoč.  
 
Kmetijstvo je seveda izvorno proizvodnja hrane, toda vse bolj ga pojmujemo kot dejavnost, ki ohranja podobo krajine, kot jo je ustvaril človek. Naloga kmetijstva je torej, da ohranja »vrt«, v katerem živimo, naravo, kot smo jo odnegovali v stoletjih. Toliko, če imamo v mislih morda samo videz. In v tem prostoru je treba dvigniti kvaliteto življenja, saj tu živi glede na posamezne države tudi do 60 odstotkov prebivalstva. Praktični cilj je, da bi se zmanjšal pritisk na mesta. Program pa vsebuje tudi daljnosežni strateški aspekt: podpira tiste spremembe v kmetijstvu, ki naj bi prilagodile kmetijstvo podnebnim spremembam. 
 
Pravzaprav je vse tako logično. Vsi elementi iz programa so odgovori na izzive, ki se jih vsi zavedamo. Da, kmetijstvo se mora racionalizirati in hkrati postati bolj sonaravno. (Dosedanja proizvodnja ustvarja na mnogih področjih samo presežke.) Podnebnim spremembam se moramo prilagoditi – poletja so vedno bolj vroča in ekstremni vremenski pojavi vedno bolj pogosti, pričakujemo dvig povprečnih temperatur, kar bo spremenilo pogoje za rastlinstvo. In ljudje …, ti pričakujejo novo kvaliteto življenja, kar zahteva, da podeželju damo neko dodano vrednost, kar pa lahko stori samo podjetništvo. 
 
In tukaj spregovorijo naše tri zgodbe. Zgodba o Angelikinih angelskih keksih govori o tem, kako se je Angelika Mlinar, doktorica mednarodnega prava odločila, da se po karieri – kot sama pravi – v abstraktnem svetu Evropske komisije – posveti svojemu konjičku, peki keksov. Zanimivo sporočilo o današnjem svetu, mar ne? Povratek k prvinskemu. In isto govori tudi prikaz podjetniške poti dr. Otmarja Kugovnika, univerzitetnega profesorja, ki se je odločil revitalizirati staro kmetijo z željo pridelati zdravo hrano zase in živeti bolj zdravo in svobodno.
 
Pri podjetništvu na podeželju gre za naravo in kulturno krajino, hkrati pa za človeka.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *