Revolucionarja spletne telefonije

Avtor: Nives Pahor | Objava: 07.08.2006

Klasična telefonija z zaračunavanjem telefonskih klicev je stvar prejšnjega stoletja, trdita tvorca programa Skype Niklas Zennström in Danec Janus Friis in to dokazujeta v praksi ...


Niklas Zennström: Z ustvarjanjem virusa lahko v kratkem času pridobiš veliko ljudi, ki bodo izdelek uporabljali. Če to narediš na svetovnem spletu, lahko v trenutku dobiš uporabnike z vsega sveta, s čimer postaneš globalno podjetje.

Šved Niklas Zennström (40) in Danec Janus Friis (30) sta uspešna »hi-tech« podjetnika. Njuni revolucionarni računalniški programi dajejo svetovnemu spletu in družbi nasploh nove razsežnosti delovanja. Znana sta postala predvsem s programoma KaZaA in Skype.  
 
Trn v peti filmskih in glasbenih družb ... 
 
Njun program KaZaA, ki je prišel na trg leta 2001 in ga uporabljamo za brezplačno izmenjavo različnih spletnih datotek (glasbenih, filmskih in drugih), je bil kar nekaj let trn v peti filmskih in glasbenih družb. KaZaA je danes znan kot največkrat nameščen spletni program na svetu, saj ima več kot 370 milijonov prenosov, s čimer je postal tudi ena najbolj znanih tako imenovanih storitev peer-to-peer (enak z enakim) na svetu (P2P – izmenjava podatkov med računalniki, mreža računalnikov, ki nima nespremenljivih strežnikov). 
 
... ter telefonskih velikanov 
 
Skype, njun zadnji spletni program, ki ga uporabljamo za globalno spletno telefonijo in ki prav tako temelji na storitvi P2P, ponovno pretresa svet tehnologije. Tokrat razburja telefonske velikane po vsem svetu, kar je popolnoma razumljivo. Od 29. avgusta 2003, ko sta program ponudila na trgu, je Skype v svoje vrste pritegnil več kot 54 milijonov uporabnikov z vsega sveta, ki so se do zdaj med sabo brezplačno pogovarjali več kot devet milijard minut. Skype je danes že zelo razširjen program, saj je dostopen že v 27 jezikih, dnevno dosega 150 tisoč namestitev, skupaj pa ima več kot 140 milijonov vseh namestitev (prenosov).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *