Richard Scase: Odlike vodje v podjetju za 21. stoletje

Avtor: Martina Budal | Objava: 10.06.2013

Slovenija in slovenski podjetniki imajo odlične možnosti za uspeh. Sedanje stanje vodi v podjetniško revolucijo, ki jo bodo sprožili mladi iznajdljivi in spretni podjetniki, vešči dela z internetom.


Richard Scase: »V prihodnosti bodo v svetu dominirale države BRIC, vendar ne bodo male ekonomije tiste, ki bodo v težavah, ampak srednje, ki so prevelike za specializacijo in premajhne, da bi postale velik igralec na trgu.«

Te besede je udeležencem delavnice v organizaciji iniciative Go Slovenija! položil na srce ugleden svetovni napovedovalec gospodarskih trendov Richard Scase. Spremembe organizacij in podjetništvo sta temi, s katerimi se pogosto ukvarja. A ni le akademik, je uspešen podjetnik, ki je med drugim soustanovil in pozneje prodal dve uspešni medijski podjetji: radijsko postajo in spletnega dobavitelja učnih materialov za korporativno vodenje in razvojne programe.

 

Na položaj Slovenije gleda z optimizmom in na delavnici je poudaril, da imamo številne podjetniške prednosti. Slovenija je majhna in se, tako kot večina sveta, sooča z recesijo. To sta dejstvi, a nista razloga za obup, je prepričan. Tudi Finska ali Švedska sta majhni državi, za povrhu imata neugoden geografski položaj, a sta gospodarsko zelo uspešni - majhnost ima torej tudi prednosti. Prva je že ta, da podjetja zaradi majhnosti domačega trga hitro postanejo mednarodna. V svetovni konkurenci pa tekmujejo s specializacijo. V prihodnosti bodo v svetu dominirale države BRIC, vendar ne bodo male ekonomije tiste, ki bodo v težavah, ampak srednje, ki so prevelike za specializacijo in premajhne, da bi postale velik igralec na trgu. Sloveniji je Scase tako svetoval specializacijo, osredotočenje in sodelovanje in dodal, da Slovenija ima potencial, le sprostiti ga mora v inovativnost, ki ustvarja vrednost.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *