Rudi Bric - izvoznik domače pameti

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.10.2007

Rudi Bric že od sedemdesetih let premika meje v glavah Slovencev in dokazuje, da lahko z domačim znanjem dosežemo veliko več, kot si mislimo. Nekdanji podjetnik leta in bivši direktor našega največjega softverskega podjetja zdaj svojo podjetniško zgodbo nadaljuje v PETRA Strojih. Tisti, ki bolje poznajo Rudija Brica, znajo povedati, da pozna veliko ljudi. Njegov moto je: »Ni tako pomembno, kaj znaš, pomembno je, koga poznaš.« Vsakemu podjetniku, ki želi rasti, svetuje, da del časa in energije posveti pletenju mreže poznanstev in stikov, ki mu lahko zelo pomagajo pri razvoju podjetja.


Rudi Bric

Rudi Bric je industriji informacijske tehnologije vtisnil močan pečat doma in v tujini. S podjetniško kariero je začel leta 1990 (star 39 let), ko je skupaj s tremi sodelavci (Andrej Kuščer, Tomaž Schara in Zoran Zagorc) ustanovil podjetje HERMES SoftLab, ki je postalo največje slovensko »programersko« podjetje z več kot 800 zaposlenimi in s podružnicami v Združenih državah Amerike in Evropi. Kot direktor in pozneje kot predsednik uprave (ko se je podjetje preoblikovalo v delniško družbo) je podjetje vodil 12 let (do konca leta 2002). Leta 1993 je s partnerji prejel tudi priznanje Podjetnik leta (podeljuje ga naša revija). 

Odkrivanje in črpanje razvojnih potencialov 

Kmalu po zaključku študija, ko je začel razvijati programersko kariero, se je odločil, da bo iz domače pameti ustvaril nekaj vrhunskega, nekaj, kar se bo dalo izvažati. Za tedanji čas zelo drzna odločitev. Takrat so namreč menili, da lahko dober računalniški program napišejo samo tujci, Bric pa je s partnerji verjel, da lahko tudi domači strokovnjaki to naredijo enako dobro. Prepričan je bil, da imamo veliko ustvarjalnih ljudi, ki jih je treba samo pravilno organizirati, da bodo dali prave rezultate. Ne nazadnje imamo vsi enako orodje za ustvarjanje, to je možgane. Slepo je verjel v svojo zamisel, ko pa je leta 1990 prišel pravi čas, je s partnerji ustanovil podjetje HERMES SoftLab, s katerim je sodeloval pri prvih korakih izvoza storitev in izdelkov slovenske informacijske industrije v samostojni Sloveniji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *