Rusija - veliki slovanski brat

Avtor: Martina Budal | Objava: 08.12.2012

Z Rusijo, velikansko državo na vzhodu in enim od štirih najbolj perspektivnih gospodarstev na svetu, nas druži skupna slovanska zgodovina in mešani spomini iz obdobja Jugoslavije. Med državama zagotovo obstaja simpatija, ki se v medsebojnih stikih vedno znova pokaže, a se zaenkrat bolj slabo preliva v gospodarsko sodelovanje.


Dušan Olaj: »V Rusiji tržne zakonitosti ne veljajo tako kot na Zahodu. Ni vse v ceni. Pomemben je tudi osebni odnos s partnerji.«

Osvajanje ruskega medveda ni lahek posel, a z vztrajnostjo in pravim pristopom, ni nemogoče. Ne le za velika podjetja, kot so Krka, Gorenje ali Trimo, ampak tudi za manjša podjetja, ki so del svojega posla uspešno razširila tudi na ta trg. Med njimi je tudi podjetje Duol iz Brezovice pri Ljubljani, ki v Rusiji uspešno postavlja šotore za pokrivanje športnih objektov in parkirišč. »V Rusiji tržne zakonitosti ne veljajo tako kot na Zahodu. Ni vse v ceni. Pomemben je tudi osebni odnos s partnerji,« pravi direktor podjetja Dušan Olaj. Na začetku svoje ruske poti so s partnerji spili veliko vodke in hodili z njimi v ruske banje oziroma savne ter se učili ruščine. Brez nje namreč v Rusiji ne gre. In ne mislite, da boste zaradi tega, ker imata naša jezika skupne korenine, imeli prednost pred zahodnjaki. Enake besede imajo lahko zelo različen pomen. Ponos na primer v ruščini pomeni driska, v šali pove slovensko-ruski podjetnik Vladislav Kopitar. Vendar znanje jezika odpira vrata do srca ruskega partnerja, kar pogosto pomeni razliko med uspešnim in neuspešnim poslom.
 
Ne le jezik, tudi miselnost je lahko ovira. Ob poslovanju z Rusijo se je treba zavedati, da v tej državi status pomeni zelo veliko in se ga tudi poudarja. Direktor ruskega podjetja ne hodi na kosilo s svojimi zaposlenimi, vozi se z luksuznimi avtomobili, ima jahto, helikopter in še kaj in ves čas skrbi, da je na vsakem koraku jasno vidno, kakšen status ima. Skromnost vam v Rusiji ne bo prinesla točk, treba je narediti vtis. In ne pričakujte, da bodo odločevalci iskali vas, vi boste morali stopiti do njih, pravijo sogovorniki, ki imajo v Rusiji večletne poslovne izkušnje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *