S posli ni težav, težava je s kadri

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 03.04.2008

Podjetje Meteorit Kristijana Gajška obvladuje petino slovenskega trga med ponudniki jeklenih konstrukcij in gradbeništva. Cilj za prihodnji dve leti: postati prepoznaven na evropskem trgu.


Kristijan Gajšek

Kristijan Gajšek je kot študent delal vse mogoče. Nenadoma je pri 23-ih zaslutil poslovno priložnost in jo razvil do te mere, da danes njegovo podjetje Meteorit med ponudniki jeklenih konstrukcij in gradbeništva obvladuje petino slovenskega trga. V naslednjem letu načrtuje štirikratno povečanje proizvodnje jeklenih konstrukcij. Njegova vizija za leto 2010: postati prepoznaven v evropskem merilu. Tiha želja – morda tudi širše.  

Sredi devetdesetih je študiral strojništvo in iskal priložnostno študentsko delo. Mariborska industrija je bila na kolenih, odpuščene delovne sile »na zalogi«. Ena od njegovih idej je bila, da bi odprl agencijo za posredovanje delavcev. Ko pa je videl, da je iskalcev dela med kovinarskimi delavci toliko, da bi zlahka sam imel dovolj veliko ekipo za izvajanje tovrstne dejavnosti, je leta 1996 v sodelovanju z očetom ustanovil podjetje. »Bil sem popolnoma neizkušen, brez konkretnejše vizije, ideje so se mi porajale sproti, tako sem jih tudi uresničeval. Časi za razvoj podjetništva niso bili lahki, pridobivanje poslov zelo težavno, razmere v panogi proizvodnje jeklenih gradbenih elementov in gradbeništvu nasploh v krizi, industrija v prestrukturiranju. Bilo je veliko stečajev, prisilnih poravnav, poslovna in plačilna kultura nizka. Skratka, precej zahtevno okolje za preživetje in razvoj posla,« se Kristijan Gajšek zamišljeno vrne dobro desetletje nazaj.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *