Sejmi golfa

Avtor: Borut Jerše | Objava: 13.09.2007

Ta prestižna igra, povezana tudi s poslovnim življenjem je po svetu, v Evropi in tudi v Sloveniji vse bolj priljubljena, zato je golf tudi dober sejemski posel. Predstavljamo nekaj specializiranih sejmov.


(i-StockPhoto)

V julijski številki Podjetnika smo začeli s predstavitvijo sejmov za prosti čas. Tokrat nadaljujemo s predstavitvijo zelo specializiranih sejmov s tega področja, in sicer sejmov golfa, opreme za golf, turizma, povezanega z igranjem golfa, in igrišč za golf. Ti sejmi so se zelo razmahnili še posebej v zadnjih desetih letih.   

Golf v Evropi in v Sloveniji 

V Evropi (tudi drugod po svetu, še posebej v Združenih državah Amerike) je golf zelo priljubljena igra. Po podatkih Evropske zveze za golf (European Golf Association), ustanovljene leta 1937, je bilo v 36 evropskih državah, članicah te zveze, leta 2006 registriranih 6423 igrišč za golf in preko 4.000.000 članov golf klubov. Še posebej velika rast je bila v zadnjih desetih letih, ko je bilo zgrajenih kar 1382 novih igrišč in registriranih 1.498.973 novih igralcev golfa.  

Na prvem mestu, in sicer tako po številu igrišč kot tudi igralcev, je Anglija s 1960 igrišči in 872.665 registriranimi igralci golfa.

Evropska golf zveza za Slovenijo, Litvo in Kazahstan nima podatkov, kar kaže na to, da jih verjetno nismo posredovali, čeprav nas navajajo kot članico. Pri nas imamo deset igrišč za golf, 40 golf klubov in okrog 7000 igralcev

Slovenci smo se na evropski zemljevid golfa vpisali leta 1936, ko so na željo takratnega jugoslovanskega kralja po načrtih slavnega arhitekta igrišč za golf Donalda Harradina na Bledu začeli graditi kraljevo igrišče, ki je bilo zgrajeno že naslednje leto. Takrat so tudi organizirali prvi mednarodni turnir. Po vojni je bilo igrišče na Bledu obnovljeno in odprto šele leta 1977. Še pred dvajsetimi leti smo tako imeli v Sloveniji samo eno igrišče, dva kluba in dvesto igralcev. Danes je tudi pri nas golf v vzponu, saj se vsako leto zanj odloči do 400 novih igralcev. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *