Sejmi naravnega kamna

Avtor: Borut Jerše | Objava: 08.09.2008

Specializiranih sejmov s področja naravnega kamna in njegove obdelave ni veliko, so pa zelo cenjeni in dobro obiskani. Letos bo najpomembnejši med njimi italijanski Marmomacc, ki bo potekal oktobra v Veroni.


V Sloveniji imamo zelo razvito kamnoseštvo, vendar so naši kamnoseki v celoti odvisni od sejemske ponudbe, predvsem Verone in Nürnberga. (i-StockPhoto)

Naravni kamen je nastal v naravi v posebnih razmerah. Marmor, granit in drugi naravni kamni so materiali, ki jih je narava ustvarjala milijone let. Uporablja se tako v zunanji kot notranji gradnji. Zaradi svoje lepote in visoke cene velja kamen za prestižni material.  
 
Vse vrste naravnega kamna za notranjo uporabo, pročelja, zunanjo uporabo, obdelava kamna, pritrjevanje, oblaganje, vzdrževanje, zaščita, restavracija ter ustrezna tehnologija, stroji, oprema, orodja za kopanje, obdelavo, transport, shranjevanje in postavljanje, proizvodnjo orodij so tudi predmet sejemskega razstavljanja. Res pa je, da je v primerjavi z nekaterimi drugimi področji, kjer je v Evropi zelo veliko specializiranih sejmov, takšnih sejmov za naravni kamen in tehnologijo obdelave razmeroma malo, so pa ti zelo strokovni, dobro obiskani in cenjeni.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *