Sejmi za prosti čas

Avtor: Borut Jerše | Objava: 09.07.2007

V Evropi so v razcvetu. Nemčija je svetovna prestolnica tovrstnih sejmov in predstavljamo vam tri največje. Pri nas je žal priljubljeni sejem Človek in prosti čas že preteklost ...



Sejmi v Evropi in tudi drugod po svetu so velikokrat delno ali povsem povezani z našimi dejavnostmi v prostem času. Marsikdo se še spomni sejma Človek in prosti čas, ene izmed zelo uspešnih sejemskih prireditev v Ljubljani, ki so se razvile iz prvotnega sejma Alpe Adria. Prav sejemska predstavitev prostega časa in aktivnega športno-rekreacijskega udejstvovanja v naravi je v tistem času v sejemskem programu ljubljanskega sejmišča naredila pravi bum. Rekorden odziv razstavljavcev in obiskovalcev je bil jasen dokaz, da smo Slovenci tak koncept sejma sprejeli z odprtimi rokami. Na žalost od tega sejma danes ni ostalo skoraj ničesar, razen dveh skromnih sejemskih prireditev Salon plovil in sejem Turizem, ki pa sta brez pravega koncepta in poslovnega naboja.   

Sejmi po področjih ali skupinah 

Nasprotno pa v veliko državah po vsej Evropi tovrstni sejmi zelo uspešno poslujejo in so praviloma celo v vzponu. Gre za številne skupine izdelkov in storitev, ki se predstavljajo bodisi na povsem specializiranih sejmih bodisi v več skupinah skupaj. Če bi v grobem poskušali razdeliti te sejme po vsebini, bi jih lahko razdelili v naslednje: 
- avtomobili,
- kolesa in motorji,
- taborjenje in »karavaning«,
- šport,
- turizem in počitnice,
- navtika, vodni in podvodni športi,
- konjički,
- vse za vrt, orodje, opremo in pohištvo,
- ribolov in lov,
- golf,
- konjeniški šport.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *