Si upate?

Avtor: Ladeja Godina Košir | Objava: 06.01.2013

To je najpogostejše vprašanje, ki ga človek sliši, ko se poda na samostojno podjetniško pot. Kot da bi bilo med Slovenci zakoreninjeno mišljenje, da je podjetništvo nekaj najbolj tveganega, drznega, negotovega. In da so službe tiste, ki prinašajo varnost, trajno rešitev in zagotovilo za miren prehod v pokoj.



Služb ni. Je pa veliko dela, ki čaka, da ga nekdo opravi. Je veliko priložnosti za slehernega od nas, ki je pripravljen delati. Podjetništvo ni nič drugega kot organizirana oblika opravljanja dejavnosti, za katero smo se odločili in za katero prevzemamo vso odgovornost. Podjetništvo je najprej način razmišljanja, šele potem formalna oblika delovanja. Zato se začne z vzgojo in z zgledom, kali, če ga podpira širše družbeno okolje, in vzcveti, če postane vrednota.  

Vsak čas je pravi za nove začetke. Okoliščine nikoli niso idealne. Tisti, ki odločitve odlagajo na boljše čase, se nikoli prav zares ne odločijo za drzne korake. Vztrajajo v ustaljenem, znanem, obvladljivem. To je nasprotje podjetniškega nemirnega duha, ki išče izzive, oblikuje nove rešitve, stopa na še neprehojene poti. S tega zornega kota si je res treba upati – upati si zaupati. Da dovolj znaš, da si dovolj prodoren, delaven in vztrajen. Pravi uspehi nikdar ne pridejo čez noč. So posledica sodelovanja in soustvarjanja. Povezovanja pravih ljudi in idej. Izbire pravih trgov in oblikovanja pravih rešitev. Podjetništvo je kot lakmusov papir. Neusmiljeno pokaže, kdo je na trgu zmagovalec in kdo poraženec.  

Podjetnik ni tisti, ki se boji poraza. Podjetnik je tisti, ki bo naredil vse, kar zmore, da bo zmagovalec. Hkrati pa zna sprejemati poraze in jih umestiti kot naravni del svoje podjetniške zgodbe. In tudi za to je potrebno imeti pogum. Da se iz napak učiš, da sprejmeš njihove boleče posledice in da nadaljuješ s praskami, vendar bogatejši za neprecenljivo izkušnjo.  

Vem, da v Sloveniji podjetniški duh živi. Da je tudi med mladimi vse več takšnih, ki želijo delati, ustvarjati, rasti tako na poklicni kot na osebnostni poti. Delovnih okolij, ki bi to omogočala, ni prav dosti. Spodbujanje strahu in negotovosti tudi ne prispeva k zaupanju v državo, njene institucije, njeno vizijo. Zato sta na prvi pogled možni izbiri dve: podjetništvo in z njim poskus preboja v globalno konkurenčno okolje ali pa odhod v dežele z večjim spoštovanjem do znanja in volje do spodbujanja ustvarjanja.  

Karkoli boste izbrali za 2013, naj bo pospremljeno s pogumom. Z zaupanjem vase, da zmorete vse tisto, kar srčno želite. Pravijo, da je sreča na strani pogumnih. Srečno!  

mag. Ladeja Godina - Košir
svetovalka in partnerka Giacomelli Media, d. o. o.   

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *