Sin in oče

Avtor: dr. Jaka Vadnjal | Objava: 07.09.2009



V družinskem podjetju se ukvarjamo z gradbeništvom, oče je direktor, mama je upokojena in še malo pomaga v podjetju, sestra vodi računovodstvo, jaz pa sem pri 35 letih še pomočnik očeta, ki jih bo kmalu dopolnil 60. V podjetju rad in veliko delam in že nekaj let težko delam samo kot izvrševalec očetovih odločitev. Čutim se sposobnega prevzeti podjetje in to si tudi zelo želim. Sem v dilemi, kako očetu to povedati, saj ga ne bi rad »podil« v pokoj.  
 
Za ustanovitelje podjetij velikokrat pravimo, da skrbijo za svoja podjetja kot za svoje otroke, temu primerno se tudi težko upokojijo in podjetje prepustijo naslednikom. V tem pogledu vaš oče ni nič posebnega, podjetje očitno vodi že dolgo, in ker je to podjetje njegovo življenje, ne razmišlja o odhodu. Oče vaše stiske morda niti ne opazi, ker vas še vedno vidi kot mladega sina, ki se še uči.  

Z očetom se nujno pogovorite in mu povejte, da se čutite dovolj zrelega, da začnete določena opravila (oddelke) v podjetju voditi samostojno. Tako lahko postopoma prevzamete vodenje podjetja, ne da bi oče imel občutek, da je na neki presečni dan odveč v podjetju. Vendar je pomembno, da potem v prevzetih oddelkih resnično sprejemate odločitve sami, brez očeta. Težava je namreč, da ustanovitelji pogosto želijo držati vse niti v rokah tudi po upokojitvi in tako narekujejo delo nasledniku, ki je formalni direktor. Tak položaj pa bo še težji, kot je sedanji. Ne glede na dogovor z očetom pa je nujno, da se uvajate za prevzem podjetja in da boste na to dejanje pripravljeni, saj je prenos podjetja z ene generacije na drugo kritičen za poslovanje podjetja. V najslabšem primeru, če bi vaš oče zavrnil vse predloge, imate še vedno možnost ustanoviti svoje podjetje, ki se ukvarja s podobno dejavnostjo, in morda celo dobro sodelujete z družinskim podjetjem, ki ga po očetovi dejanski upokojitvi še vedno lahko prevzamete.  

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *