Sistem upravljanja podjetja

Avtor: dr. Sara Brezigar | Objava: 07.12.2009

Sistem upravljanja podjetja ni birokratska navlaka, ampak nujno potrebno orodje, s katerim v podjetje vnesete red in zagotovite, da zadovoljstvo vaših strank ne bo prepuščeno naključju.



Pozdravljeni na šestem srečanju s svojim osebnim vodnikom do uspešnega podjetja. V njem vas spremljam na vaši podjetniški poti. Verjamem, da je čas, ki ga namenjate našim »srečanjem«, izjemno dobro izkoriščen. Podjetniki namreč vprašanjem, ki vam jih postavljam vsak mesec, praviloma namenjate premalo časa. Danes se bomo posvetili temi, o kateri marsikateri podjetnik sploh ne razmišlja: postavitvi sistema upravljanja podjetja. 

Ah, kako drag je dober menedžer  
 
»Joj, potrebujem dobrega menedžerja.« To je prva misel, ki se je porodila podjetniku Mateju ob ugotovitvi, da bo v njegovem podjetju treba vzpostaviti dober sistem upravljanja. Vse nadaljnje Matejeve misli pa so bile seveda posvečene razmišljanju, koliko stane dober menedžer, kako si ga preprosto ne more privoščiti in ne nazadnje, kje ga bo sploh našel. 
 
Podjetnik Matej se moti. Sistem upravljanja podjetja ne sloni na enem, dveh ali treh dobrih menedžerjih. Sistem upravljanja podjetja je namreč prav to: sistem, ne skupek ljudi.  
 
Ali lahko sistem upravljanja podjetja nadomestimo z dobrimi kadri? 
 
Vsako podjetje sestavljajo ljudje in »kakovost« kadrov je bistvenega pomena za uspešno podjetje. Vendar ljudje v nobenem primeru ne morejo nadomestiti sistema. Ljudje v podjetju gredo na porodniški dopust, se upokojijo, imajo prometne nesreče in zdravstvene težave in ne nazadnje dajo odpoved in gredo k drugemu delodajalcu.  

Ne glede na vso dinamiko, ki se običajno odvija v podjetju, pa stranke pričakujejo vedno konsistentne storitve in izdelke. Ali poznate morda kupca, ki bi proizvajalcu tekstila »odpustil«, da sta dve nogavici različni, in sprejel opravičilo, da je bila takrat v proizvodnji epidemija gripe in da so zato delavce nadomestili s študenti, ki niso dobro poznali dela? Ali bi bilo za vas sprejemljivo, da vam frizerka prebarva lase v vijolično barvo, ker si je zadnjič pozabila zapisati, katero barvo uporablja za vaše lase?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *