Skladiščnik je spet pijan

Avtor: Peter Dular | Objava: 08.09.2008

Slovensko gospodarstvo je leta 2005 zaradi odsotnosti z dela zaradi posledic uživanja alkohola izgubilo 3,4 milijona evrov. Ko se srečamo s pojavom alkoholizma na delovnem mestu, si nikar ne zatiskajmo oči, ampak ustrezno in dosledno ukrepajmo.


Če želite v podjetju izvajati preizkuse alkoholiziranosti, morate to urediti s pravilnikom. (iStockPhoto)

Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Sloveniji od 130.000 do 175.000 odvisnikov od alkohola. V poročilu Poraba alkohola in kazalci škodljive rabe alkohola v Sloveniji v letu 2005 navajajo, da zaradi posledic škodljive rabe alkohola gospodarstvo izgubi 2 do 3 odstotke bruto domačega proizvoda. Stroški zaradi začasne odsotnosti z dela, izračunani na podlagi povprečne bruto plače, so takrat znašali preračunano v evre približno 3,4 milijona. Ugotovitve še kažejo, da se od leta 1999 zmanjšuje število primerov bolniške odsotnosti zaradi vzrokov, ki jih je mogoče neposredno pripisati alkoholu, se pa povečuje povprečno trajanje odsotnosti z dela.  

Alkohol v podjetju 

Zakaj naj bi se podjetje sploh ukvarjajo s problemom škodljivega uživanja alkohola in odvisnosti?  

- Prvi razlog je zagotovo v tem, da odvisnost od alkohola najbolj prizadene starostno skupino zaposlenih, ki so najbolj izkušeni in bi morali podjetju in družbi dajati največ. V bistvu bi morali vračati vložek, ki sta ga podjetje in družbeno okolje vložila v posameznika, da bi v tem času in pozneje lahko tudi sami začeli uživati sadove svojega dela. Morali bi biti vzorniki in mentorji mlajšim, na katere naj bi prenašali svoje znanje in izkušnje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *