Skrivnost uspešnega e-poštnega marketinga

Avtor: Aleš Lisac | Objava: 06.12.2011

Elektronsko pošto uporabljamo vsi. Čeprav je (skoraj) brezplačna, lahko z njo veliko zaslužimo. Seveda, če imamo odlično bazo prejemnikov in če poznamo skrivnost uspešnega e-poštnega marketinga.



Ljudje imamo radi skrivnosti in skrivnostnost je eden od marketinških sprožilcev, ki zelo, zelo dobro delujejo. Joe Sugarman mi je v pogovoru pri večerji pred leti v Ljubljani razložil, zakaj v TV-oglasih, s katerimi je prodal več kakor 22 milijonov sončnih očal blu blocker, nikoli niso prikazali, kako se skozi očala vidi. Vedno so pokazali samo očala in izjave zadovoljnih kupcev in naključnih mimoidočih, ki so si jih nadeli. Razloga sta dva:
-   ker kamera dejansko ne bi natančno pokazala, kako se skozi ta očala vidi,
-   drugi, pravi razlog pa je skrivnostnost. Ljudje so pripravljeni plačati za to, da očala dobijo, pripravljeni pa so tudi plačati, da vidijo, kako se skozi ta očala vidi.
 
Vem, da vas sedaj še bolj zanima, katera je skrivnost uspešne prodaje po elektronski pošti. Elektronsko pošto uporabljamo praktično vsi. Večina podjetij elektronsko pošto uporablja tudi za komuniciranje s strankami. V čem je torej skrivnost?
 
Šeherezadina skrivnost
 
Poznate zgodbo o Šeherezadi? Wikipedija pravi: »Šeherezada je književna oseba, ki povezuje okvirno pripoved v zbirki zgodb Tisoč in ena noč. S pripovedovanjem zgodb si podaljšuje svoje življenje. Sultan Šahrijar je namreč razočaran in besen zaradi ženske nezvestobe, zato dá vsako ženo po poročni noči ubiti. Vezirjeva hči Šeherezada si življenje podaljšuje tako, da Šahrijarju vsako noč pripoveduje zgodbe, pripoved pa proti jutru pretrga na najbolj napetem mestu, tako da ji sultan vsakič podari življenje še za eno noč. Po tisoč in eni noči Šahrijar ne more več brez nje in tudi njegova jeza se poleže. Tako si Šeherezada s svojimi zgodbami reši življenje in postane kraljica.«
 
V čem je bila Šeherezadina skrivnost? Tako dobro je znala pripovedovati zgodbe, da ji je sultan vsako jutro podaljšal življenje za še eno noč. Po skoraj treh letih poslušanja zgodb je Šeherezado naredil za kraljico.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *