Slabi časi za tvegani kapital

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 03.04.2009

Skladi tveganega kapitala se povsod po svetu srečujejo s krizo in pomanjkanjem denarja. Mnogi zapirajo vrata.


dr. Matej Penca

Družba Horizonte Venture Management je v petnajstih letih delovanja na slovenskem trgu vložila tvegani kapital v 18 projektov. Sliši se malo, a to je daleč najdejavnejša tovrstna družba pri nas. Direktor družbe dr. Matej Penca pojasnjuje, da denar vložijo v približno tri odstotke podjetij, s katerimi se pogovarjajo o vlaganju. Že ta podatek pove, da je tvegani kapital primeren zgolj za peščico podjetij. 
 
Kako sedanja kriza vpliva na naložbe tveganega kapitala v nove projekte?
Mi smo nehali investirati, imamo pa na voljo še približno 30 odstotkov sredstev, to je okrog šest milijonov evrov. V nove naložbe ne bomo šli, razen če bi se pojavil izjemen projekt. S preostankom denarja bomo pomagali podjetjem, v katerih smo že prisotni, če bo treba. Koliko vlagajo drugi skladi pri nas, ne vem.  
 
Stanje je tudi v tujini problematično. Vsi skladi, ki so vlagali v sklade tveganega kapitala, so se sesuli. Tudi tisti, ki so podpisali pogodbe o nameri za vlaganja, ne vlagajo več. Financiranje se odvija samo še tam, kjer imajo podpisane dejanske pogodbe, a še v teh primerih gredo stvari slabše. Nekateri nimajo niti toliko denarja, da bi izpolnili pogodbene obveznosti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *