Slovenijo mora spet zajeti podjetniški duh

Avtor: Eva Mihelič | Objava: 06.06.2014

Čeprav so podjetnice in podjetniki, opozarjali na nespodbudno podjetniško okolje v Sloveniji, te razprave niso bile v ospredju 3. Kongresa podjetnikov v Portorožu. Dobre prakse, izkušnje, uspehi in napake prekaljenih podjetnikov je tisto, kar zaznamuje to druženje slovenskih podjetnikov.


»Najbrž vsi v tej dvorani delimo stališče, da je besedičenja in obljub dovolj. Potrebne so korenite in takojšnje spremembe. Podjetnike ovirajo visoki davki, administrativne ovire in težavnost pri dostopu do kreditov, vse to pa prispeva k nekonkurenčnosti slovenskih podjetij, zaradi česar se v marsikaterem primeru proizvodnja seli na tuje,« je v uvodnem nagovoru poudaril Branko Meh, predsednik upravnega odbora OZS, ki verjame, da Slovenija s pravimi ljudmi na čelu lahko najde pot iz krize.


Podjetniki in podjetnice so pričakovali tudi Metoda Dragonjo, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v odstopu, vendar je ta udeležbo na kongresu v zadnjem hipu odpovedal. Vodja organizacije kongresa Miran Lampret iz podjetja Lampret consulting je ocenil, da je slovensko okolje neprijazno ne le do podjetnikov, ampak tudi do samega podjetništva. Prav to spremeniti pa bo po njegovem mnenju najtežja prihodnja naloga. Med kratkoročnimi ukrepi, ki bi jih bilo treba sprejeti, je Lampret navedel nižje davke, zmanjšanje birokratskih bremen, sprostitev bančnega krča ter bolj fleksibilno delovno zakonodajo. Na dolgi rok pa bo po njegovem treba Slovenijo »preplaviti s podjetniškim duhom«, ki je v obdobju krize zamrl.


Dobre prakse za spodbudo


Udeleženci kongresa podjetnikov vedo, da se bodo na tem dogodku družili z uspešnimi in prekaljenimi podjetniki, ki bodo z njimi podelili svoja razmišljanja, izkušnje in tudi napake. Druženje s tistimi, ki niso dovolili, da jih kriza upočasni, vendarle navdaja z optimizmom. Različni poslovni modeli, vsak po svoje inovativen, ustrezajo različnim karakterjem podjetnikov in dejavnostim, s katerimi se ukvarjajo.



Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *