So znanje, sposobnosti in izkušnje dovolj?

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 12.01.2010

V tretjem tisočletju so najbolj iskani kadri ljudje, ki imajo ob inteligenci, znanju in izkušnjah tudi visoko stopnjo vitalnosti.


(Big Stock Photo)

Znanje, inteligenca, izkušnje ... vsaj ti trije kriteriji vam verjetno pridejo na misel, ko gre za zaposlovanje novih sodelavcev. Nekatera podjetja si pri tem pomagajo tudi s testi, ki pokažejo kandidatov inteligenčni količnik (IQ). Obstajajo še drugi številčni podatki, ki lahko vsaj deloma pomagajo pri primerni umestitvi kandidata za zaposlitev, na primer količnik čustvene inteligence (EQ). Pomembne, pravzaprav so pogosto kar nujne, tudi izkušnje in veščine. Pomembno pa je še nekaj, kar mnogi delodajalci pozabljajo. Ne le motiviranost za delo, pač pa splošna energija človeka ter navdušenje za odkrivanje novih stvari sta tista, ki dandanes naredita človeka uspešnega in zadovoljnega na delovnem mestu. Morda pa je količnik vitalnosti (VQ) tisti pokazatelj, ki vam bo v bodoče pomagal celovito osvetliti kandidata za zaposlitev. Količnik vitalnosti pokaže, koliko ustvarjalnosti, koliko sprememb in inovativnosti si lahko od neke osebe obeta delodajalec.
 
Zaposlovanje za sedanjost
 
Tradicionalni pristop pri zaposlovanju sledi dobro opisanemu delovnemu mestu in zahtevam, ki jim mora zaposleni na takem mestu ustrezati. Praviloma vedno zaposlujemo za določeno delovno mesto, katerega značilnosti so znane in dokaj »zabetonirane«. Poiščemo kandidate, izberemo primerne, jih (ob mentorstvu) uvedemo v delo in pošljemo na dodatna šolanja, če delovnemu mestu ne ustrezajo v celoti. Prav prevelika osredotočenost na potrebe konkretnega delovnega mesta pa lahko pri zaposlovanju spregleda določene kandidatove lastnosti, ki bi morda za podjetje pomenile veliko.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *