S.p. ali d.o.o.?

Avtor: Katarina Kompara | Objava: 05.02.2010

Obdavčitev je samo eden, vendar zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na izbor primerne pravnoorganizacijske oblike bodočega podjetnika. Razlike v obdavčitvi so lahko velike.Kljub vsesplošni črnogledosti, ki nas obkroža, si marsikdo drzne tudi v trenutnih turbulentnih časih pričeti z lastnim poslom. Zgodovina nam dokazuje, da se v vsakem obdobju, pa čeprav še tako pesimističnem, najdejo priložnosti, ki jih lahko izkoristimo. Ob pričetku lastnega posla se moramo odločiti, v okviru katere pravnoorganizacijske oblike podjetja bomo delovali. Najpogosteje izbiramo med s.p. in d.o.o.
 
Ko se bodoči podjetnik odloča med tema dvema pravnoorganizacijskima oblikama, na samo odločitev vpliva veliko različnih dejavnikov. Največkrat se posamezniki odločijo na podlagi dveh, to sta odgovornost in prosto razpolaganje z gotovino. Pred odločitvijo se je treba vprašati, koliko odgovornosti je posameznik pripravljen nositi, saj samostojni podjetnik odgovarja z vsem svojim premoženjem, medtem ko družbenik v družbi odgovarja le z vloženim kapitalom. Naslednje dejstvo, ki velikokrat vpliva na odločitev, je, da samostojni podjetnik popolnoma prosto razpolaga s prisluženim denarjem, kar pa ne velja za družbenika, saj prisluženi denar ni njegova last, ampak last družbe in lahko z njim razpolaga le družba.
 
Eden od pomembnih dejavnikov, katerega se velikokrat zanemari, pa je obdavčitev. Poudariti je treba, da so stopnje obdavčitve dohodka iz dejavnosti za samostojnega podjetnika in obdavčitve dohodka družbe z omejeno odgovornostjo zelo različne. Če si samostojni podjetnik iz svojega podjetja izplača gotovino, je ta transakcija neobdavčena. Za samostojnega podjetnika ne obstaja niti obveznost plačila davka od dobička iz kapitala niti davka od dohodka iz dividend, saj samostojni podjetnik nima kapitalskih vložkov v svoje podjetje. V nasprotju s samostojnim podjetnikom je družbenik družbe z omejeno odgovornostjo v primeru izplačila gotovine, s katero želi pozneje prosto razpolagati, dvakratno obdavčen: najprej na podlagi Zakona o davku od dohodka pravnih oseb (ZDDPO - davek iz dohodka) in nato še na podlagi Zakona o dohodnini (ZDoh – dohodek iz kapitala).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *