Spletne konference

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 04.02.2010

S spletno konferenco lahko hitro, preprosto in poceni premostite razdalje.


Kot vodja sestanka ali predavatelj v spletni konferenci lahko prikažete pripravljeno predstavitev enako kot v sejni sobi ali učilnici.

Pot bo dolga, udeleženci so z vseh koncev, v živo želite narediti demonstracijo, potrebujete računalnik, projektor … Kje najti udobno in primerno sejno sobo? Zakaj ne kar na spletu? Uporabite internet in spletne konference! Današnja programska oprema za spletne sestanke namreč omogoča, da se s sogovorniki pomenite in izmenjate informacije, četudi niste na istem kraju. Med pogovorom si lahko skupaj ogledate pogodbo, skico, katalog … in po dokumentu pišete, rišete - da vidijo vsi udeleženci konference. Lahko se razdelite v skupine, naredite dogajanje zelo dinamično, kajti pozornost za računalnikom vsakomur hitro upade. Še zlasti če spletno konferenco uporabite za podajanje informacij, za šolanje …
 
Kako deluje spletna konferenca?
 
Spletna konferenca je ena od omrežnih sodelovalnih storitev, ki sodi v sklop »programske opreme kot storitev«. Ponudniki spletnih konferenčnih sistemov na internetu namestijo strežnik, ki poveže vse udeležence konference, v konferenco pa vstopite kar s spletnim pregledovalnikom.
 
Za govorni del najpogosteje uporabite kar klasično telefonsko telekonferenco. Večina spletnih konferenčnih sistemov pa vključuje tudi prenos govora prek internetnega protokola. V tem primeru sta dovolj le računalnik in slušalke – in seveda hitra povezava. Slednja rešitev deluje dovolj dobro, če je udeležencev sestanka zelo malo, za dobro kakovost zvoka pa je še vedno najbolje uporabiti klasični telefon. Žal pa so prav stroški govora najvišja postavka pri spletnih konferencah, ne glede na to, da ponudniki teh sistemov omogočajo lokalne klice v mnogih državah, ponekod tudi zastonjske. A spet – v primerjavi s potovalnimi stroški je cena pogovora veliko ugodnejša.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *