Spremembe

Avtor: Martina Budal | Objava: 07.10.2011

Podjetniki, ki so v zadnjem desetletju opustili spremembe, vse težje lovijo korak s konkurenco.



Pravijo, da so spremembe edina stalnica v življenju. Podjetništvo raste skozi spremembe, nove izdelke, nove poslovne filozofije, drugačen pogled na delo. V svetu mobilnih tehnologij, na primer, je življenjska doba izdelkov devet mesecev – kdor ni pripravljen na spremembe, izpade iz igre, še preden dobro stopi vanjo. Uspešni podjetniki v vseh okoljih zato ves čas uveljavljajo spremembe, iščejo načine, da bi bili še boljši, bolj učinkoviti, v koraku s konkurenco ali celo korak pred njo. Izboljševanje poslovnih procesov je delo, ki ni nikoli dokončano.
 
Mnogi podjetniki so na neki točki spremembe opustili. In mnogo let se je zdelo, da je to čisto v redu, podjetja so bila kljub zastarelim modelom poslovanja uspešna, in ko so se podjetniki primerjali s svojimi kolegi v Sloveniji, so bili zadovoljni sami s seboj. V domačem gospodarstvu se je razvoj mnogih podjetij tako ustavil za desetletje in več. A spremembe v svetu se niso ustavile in danes večina teh podjetij s starimi modeli ne more več loviti koraka z najboljšimi. Zaradi krize se zaostanek le še povečuje, uvajati spremembe pa je v teh časih veliko težje, pravi poslovni svetovalec Boštjan Ložar.
 
Spremembe nas čakajo tudi v politiki. Vsaj upamo lahko, da bomo čez slaba dva meseca izvolili drugačno politiko, tako, ki bo zmogla vzpostaviti dialog med socialnimi partnerji ter državljanom in podjetnikom omogočila prosperiranje, ne le životarjenje. Tako, ki podjetnikom ne bo postavljala dodatnih ovir, ki bo razumela, da brez uspešnega podjetništva ne more računati na dobro življenje vseh državljanov.
 
Spremembe pa so se zgodile tudi pri Podjetniku. Po več letih uspešnega ustvarjanja revije je Primož Kaučič našel nov izziv, izziv urejanja revije za podjetnike z najdaljšim stažem v Sloveniji pa predal meni. Prevzela sem ga ravno v času, ko izbiramo podjetnika leta. Že 21. leto zapored med slovenskimi podjetji iščemo tista, ki najbolje plujejo po domačih in tujih podjetniških vodah. Tudi letos smo izbrali tri nominirance – kateri so nas prepričali, preberite na naslednjih straneh – kdo med njimi bo letošnji podjetnik leta, pa bomo izvedeli na podelitvi 19. oktobra. Upam, da bo s svojo zgodbo navdih drugim podjetnikom ali tistim, ki se za pot podjetništva še odločajo.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *