Sredstva EU tudi za majhna podjetja

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 03.02.2011

Evropska sredstva za pomoč gospodarstvu so za mnoge podjetnike še 'predaleč'. A za to ni potrebe, saj ima veliko podjetij zelo dobre izkušnje s črpanjem denarja iz bruseljske blagajne.


Beno Stern, Pro-Eco: »Poleg tega, da evropski razpisi večkrat ponujajo več denarja kot slovenski, je njihova prednost tudi, da so odprti do pet mesecev.«

Zaostrene gospodarske razmere marsikateremu podjetniku pristrižejo peruti razvoja. Vendar pa v Evropski uniji v želji, da bi utrdili svoje gospodarstvo in ga naredili konkurenčnejšega, podjetništvu prek razpisov namenjajo veliko nepovratnih sredstev. Kljub splošnemu prepričanju, da Slovenci iz Bruslja ne znamo potegniti denarja, nam Beno Stern iz svetovalnega podjetja Pro-Eco razkriva, da so slovenski podjetniki razmeroma uspešni pri pridobivanju sredstev iz različnih evropskih skladov.
 
Slovenija uspešno črpa denar EU
 
»Slovensko gospodarstvo je v prejšnjem obračunskem obdobju do leta 2006 iz Bruslja načrpalo približno 96 odstotkov rezerviranih sredstev, kar ni slabo,« pove Beno Stern in širše pojasni manj znane podrobnosti črpanja sredstev iz evropske blagajne. »V Bruslju je za sedanje obračunsko obdobje do leta 2013 načrtovanih 5,2 milijarde evrov. Tega denarja torej še ni v Sloveniji, ostaja, ali bolje še čaka v evropski blagajni. Preden pride v Slovenijo, morajo biti namreč projekti dokončani, vsaj v dogovorjenih fazah. Uspešne projekte iz proračuna poplača naša država, ki nato od Bruslja terja refundacijo iz kvote za nas planiranih sredstev.« Ker se na razpise različnih ministrstev podjetja lahko prijavijo še do konca leta 2013, veliko projektov pa takrat tudi še ni dokončanih, in zato zanje tudi še nismo počrpali sredstev iz bruseljske malhe, je videti, kot da naših možnosti črpanja sredstev EU nismo dovolj izkoristili. »Koliko denarja bomo izkoristili v obdobju do leta 2013, bo tako znano šele okoli leta 2015 ali morda še kakšno leto pozneje. Prepričan sem, da bo tudi tokrat naš končni izplen razmeroma visok,« zagotavlja Stern.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *