Ste že prijavili zbirko osebnih podatkov?

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 09.05.2006

Če vodite zbirko podatkov o svojih zaposlenih, kupcih ali če se ukvarjate z direktno prodajo, ne spreglejte, kaj o tem predpisuje lani sprejeti Zakon o varovanju osebnih podatkov.



V začetku lanskega leta je začel veljati zakon o varovanju osebnih podatkov. V poplavi odmevnejših zakonov (na primer davčnih) je ostal malo opažen in tako velja zanj še danes. V resnici pa gre za strog zakon, ki posega v poslovanje praktično vsakega podjetja in predpisuje tudi visoke kazni za kršitelje. Če vodite zbirko podatkov o svojih zaposlenih, kupcih ali če se ukvarjate z direktno prodajo, potem bi morali določbe zakona dobro poznati.  

Zbirko osebnih podatkov je treba registrirati 

Za podjetja je najpomembnejša določba zakona o varstvu osebnih podatkov tista, ki govori o vodenju zbirk osebnih podatkov. Vsako podjetje z več kot 20 redno zaposlenimi delavci, ki vodi tako zbirko, mora izdelati katalog zbirke osebnih podatkov in zbirko 15 dni pred vzpostavitvijo prijaviti Informacijskemu pooblaščencu. Upravljavci zbirk osebnih podatkov, ki nimajo več kot 20 zaposlenih delavcev za nedoločen čas, pa niso dolžni posredovati Informacijskemu pooblaščencu podatkov o tistih zbirkah osebnih podatkov, ki jih o svojih zaposlenih vodijo v skladu z delovnopravno zakonodajo (še vedno pa morajo prijaviti zbirke osebnih podatkov o kupcih ali drugih posameznikih). Vendar pa morajo tudi ti upravljavci vseeno vsem vpletenim posameznikom (zaposlenim) zagotoviti informacije, ki jih zakon določa kot obvezne sestavine kataloga zbirke osebnih podatkov. 
 
Zakon o varstvu osebnih podatkov taksativno določa 13 obveznih elementov kataloga zbirke osebnih podatkov. Elemente naštevamo v drugem delu članka, vsi potrebni podatki in navodila pa so objavljeni tudi na spletni strani informacijskega pooblaščenca (www.ip-rs.si).

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *