Steve Jobs – ikona našega časa

Avtor: Nives Pahor | Objava: 06.03.2009

Nastanek podjetja Apple je že tri desetletja zgled novim generacijam podjetnikov. Motor podjetja, Steve Jobs, pa ena največjih podjetniških ikon.


Steve Jobs: »Naš glavni cilj je izdelovati najboljše računalnike na svetu, ne pa biti največji ali najbogatejši. Naš drugi cilj pa je vedno ustvarjati dobiček: tako, da nekaj zaslužimo in da lahko še naprej ustvarjamo izjemne izdelke.« (Getty Images)

Steve Jobs, soustanovitelj in predsednik uprave podjetja Apple, velja za eno vodilnih osebnosti v računalniški, glasbeni, zabavni in telefonski industriji. Njegovo ime se redno pojavlja na lestvicah najbogatejših in najvplivnejših. Leta 2007 ga je ameriška revija Fortune razglasila za najvplivnejšega poslovneža na svetu. S 5,4 milijarde dolarjev premoženja pa se je lani uvrstil na 58. mesto na Forbsovi lestvici najbogatejših Američanov.  

Začetek tega leta se je njegovo ime še posebej pogosto pojavljalo v medijih, le da tokrat ni šlo za še en genialen podjetniški podvig, pač pa za njegovo zdravje. Javnost je namreč presenetil z novico, da gre zaradi slabega zdravstvenega stanja za pol leta na bolniški dopust. Jobsu so že leta 2004 uspešno odstranili raka na trebušni slinavki. V tokratnem uradnem pojasnilu, zakaj se umika, pa je povedal, da ima hormonsko neravnovesje, kar mu povzroča pomanjkanje določenih proteinov v telesu in hujšanje. Kot pravi novinar CNNMoney.com, »si Jobs rad postavlja svoja pravila pa naj gre za računalnike, delnice ali celo zdravje.«

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *