Stopite v pisarno za prenos tehnologij

Avtor: Manca Kraševec | Objava: 08.11.2011

Prenos znanja med znanstveno in gospodarsko sfero je dandanes izjemno pomembna sestavina obeh, saj nedvomno prinaša obojestranske prednosti.


Ekipa Centra za prenos tehnologij in inovacij (od leve proti desni): Alen Draganović, France Podobnik, Robert Blatnik, Andreja Popit, Tanja Zdolšek, Marjeta Trobec, spredaj Lea Kane.

Kdor misli, da sta znanost in gospodarstvo preveč različna, da bi lahko živela v simbiozi, se moti. Še več, složno povezovanje teh dveh sfer je v današnjem času ključnega pomena. Znanost je namreč vir ohranitve konkurenčne prednosti države ter vsesplošnega napredka družbe, hkrati pa se zdi edino logično, da so znanstveni izsledki odraz dejanske potrebe na trgu. In tu je jedro povezovanja znanosti z gospodarstvom.
 
V Ljubljani tovrstno sodelovanje spodbuja Center za prenos tehnologij in inovacij (CTT), ki v sodelovanju s Kemijskim inštitutom vodi tudi skupno pisarno za prenos tehnologij Instituta »Jožef Stefan« in Kemijskega inštituta. Ekipo sestavljajo dr. Špela Stres – vršilka dolžnosti vodje enote, Lea Kane, Marjeta Trobec in Tanja Zdolšek, ki so bile na voljo za vsa Podjetnikova vprašanja, poleg njih pa še Alen Draganović, Robert Blatnik, dr. Andreja Popit in France Podobnik. Njihova naloga je omogočiti in olajšati povezovanje med znanostjo in gospodarstvom. Poudarjajo pa, da ne znanstveniki ne podjetniki ne morejo pričakovati, da bo uspešno sodelovanje vzklilo samo od sebe, saj je uspeh navadno rezultat trdega profesionalnega dela (tako na področju prenosa tehnologij kot znanosti same) ter predanosti posameznih akterjev.
 
Nižji stroški in dostop do raziskav
 
Tesnejše sodelovanje med gospodarstvom in znanstvenimi centri (univerzami, javnimi raziskovalnimi zavodi) v prvi vrsti niža stroške razvoja v gospodarstvu in podjetjem omogoča dostop do raziskav in znanstvenih ugotovitev ter specializirane opreme, ki so jim sicer zaradi finančnih, ekonomskih ali kadrovskih omejitev pogosto nedosegljive. Da bi do sodelovanja med znanstvenimi centri in podjetji prišlo, pogosto poskrbijo raziskovalci sami, v veliko pomoč pri tem pa so jim tudi v pisarni za prenos tehnologij.
 
Podjetniki in raziskovalci v pisarni dobijo raznoliko pomoč pri patentiranju inovativne tehnologije, celostno oceno tehnologije, mnenja in ureditev tehnoloških profilov, ocene trga in ocene možnosti komercializacije, svetovanje o pravicah, ki izhajajo iz intelektualne lastnine, ustanavljanje novih odcepljenih podjetij, vzpostavljanje stikov s potencialnimi kupci, pogajanja s kupci, iskanja dodatnih finančnih virov ... Znanstvenim centrom pa povezovanje daje dragoceno možnost vpogleda v dejanske potrebe trga in posledično tudi družbe.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *