Strah pred uspešnimi

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 12.01.2009

Sindikati so si prizadevali, da država v obdobju recesije ne bi pomagala uspešnim podjetjem. In zmagali.



V januarskih številkah Podjetnika smo običajno pisali o novih poslovnih priložnostih in trendih v novem letu. Ker so časi drugačni, tokrat obširno pišemo o recesiji in nasvetih, kako naj podjetja poslujejo v težkih časih. A kot se je tik pred iztekom leta pokazalo, s tem pravzaprav delamo medvedjo uslugo podjetnikom. Vlada je namreč konec decembra sprejela 800 milijonov evrov vreden paket ukrepov za blažitev posledic recesije. A iz seznama ukrepov lahko razberemo njeno sporočilo podjetjem: Če ste se pripravili na recesijo, če dobro delate, ustvarjate dobiček, odpirate delovna mesta, potem ne računajte na našo pomoč.
 
Že v času iskanja ustreznih ukrepov je nekako v medijskem ozadju ostajalo vprašanje, komu sploh pomagati v času recesije. Med prvimi predlaganimi ukrepi, ki smo jih slišali, je bilo znižanje davka od dohodkov pravnih oseb, po starem od dobička, ki je hitro naletel na nasprotnike. Če bi namreč znižali obdavčitev dobička, bi pomagali samo tistim podjetjem, ki ustvarjajo dobiček. Pomagali bi torej uspešnim, ne pa tistim, ki so že v času splošne gospodarske rasti s serijskimi prisilnimi poravnavami izčrpavali druga podjetja in državo. Podobna zgodba se je nato ponovila, ko je vlada predlagala znižanje prispevnih stopenj. Po oceni vlade in gospodarstva bi bil to učinkovit ukrep za izboljšanje likvidnosti. Sindikati so ponovo povzdignili glas, češ, to pa ne gre, ker bomo tako pomagali vsem podjetjem po vrsti, torej tudi uspešnim. Še več! Groza, uspešna podjetja bi zaradi znižanih prispevkov lahko kovala celo dodaten dobiček. Vlada je poslušala socialne partnerje, v tem primeru sindikate, in se odpovedala obema ukrepoma.
 
Prav je, da se sindikati zavzemajo za zaščito šibkejših na trgu dela, se pravi delavcev. Toda enkrat bi morali doumeti, da so najbolj zaščiteni delavci tisti, ki delajo v uspešnih, prodornih, dobičkonosnih podjetjih. Vprašajte delavce v IUV ali kakšnem drugem odpisanem podjetju, kako so se počutili v minulih desetih letih. Zdi se, kot da želijo sindikati izkoristiti gospodarsko krizo za dodaten pritisk na vlado, naj spet podpre kronične izgubarje iz že večkrat odpisanih dejavnosti.
 
Če bi vlada zbrala dovolj poguma, bi lahko naredila zanimiv eksperiment in pomoč usmerila izključno v uspešna podjetja. Težko namreč verjamemo, da bodo podjetja, ki jim v minulih desetih letih razmeroma hitre gospodarske rasti ni uspelo izplavati nad vodo, zdaj uspešno preživela daljšo recesijo.

Ker pa je tako radikalno potezo od vlade težko pričakovati, naj vsaj pomoč nameni vsem in naj presliši krike sindikalistov, ki se očitno bojijo uspešnih podjetij in zadovoljnih delavcev.
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *