Stran s podjetniškimi »šlamparijami«

Avtor: Vesna Vilčnik | Objava: 06.01.2013

Res je, soočamo se s plačilno nedisciplino, neustrezno zakonodajo, neučinkovitim sodnim sistemom, da o poslovni kulturi niti ne govorimo. Prav gotovo pa ne škodi pomesti najprej pred svojim pragom; tam se namreč nabira precej podjetniških šlamparij …



V zadnjih desetletjih je svetovno gospodarstvo doživelo veliko sprememb, saj se podjetja soočajo z naraščajočo konkurenco in spreminjajočimi se zahtevami kupcev. Nepredvidljivost in zapletenost sprememb sta postali vsakdanjik organizacij sodobne ekonomije. Današnje poslovanje spremljajo visoko tveganje, konkurenca, hitre širitve trgov, nestalnost okolja in razdrobljenost tržišča. V takem času in razmerah je še toliko bolj pomembno, da podjetniki usvojijo določene kvalitete, ki zagotavljajo njihov obstanek in razvoj na trgu.  

Imeti morate podjetniška znanja 

Podjetniki nemalokrat obvladajo le svoje delo, nimajo pa znanja, ki vpliva na njihovo uspešnost in rast. Pogosto se izkaže, da nimajo dovolj dobrih ali morda celo dovolj sodobnih znanj o trženju in prodaji, o pozicioniranju podjetja na trg, ne znajo delati s svojimi kupci oziroma strankami, ne znajo motivirati svojih zaposlenih, ne poznajo mehanizmov zavarovanja terjatev, ne znajo ravnati oziroma upravljati s terjatvami in še mnogih drugih podjetniških znanj jim manjka. Vse to je zanje le teorija, ob omembi katere se le podcenjujoče namrdnejo. 

Dejstvo pa je, da je danes prav obvladovanje vsega tega pogoj za uspešnost in rast. Ironično, mladi s podjetniškimi znanji težko dobijo službe. Smiselna bi bila naveza enih in drugih, torej praktičnih in teoretičnih znanj. Kaže pa, da mnogi podjetniki še vedno niso uvideli smiselnosti te kombinacije in tako se mladi s končano fakultetno izobrazbo vračajo po nekaj praktičnih izpitov v poklicne šole, da bi postali konkurenti trmastim podjetnikom. 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *