Strive Masiyiwa - podjetnik in bojevnik za napredek Afrike

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.10.2007

Zaradi poslovne in podjetniške iznajdljivosti mu pravijo afriški Bill Gates. Še zlasti ga cenijo, ker je kljub močnim političnim nasprotnikom milijonom Afričanov omogočil dostop do mobilnih komunikacij.


Strive Masiyiwa je priložnost našel v brezžičnih komunikacijah. (Foto: Econet Wireless International).

Afrika je s svetlobno hitrostjo vstopila v moderno telekomunikacijsko dobo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in postala celina hitro rastočih trgov mobilne telefonije, za kar ima velike zasluge tudi energični zimbabvejski podjetnik Strive Masiyiwa.  

Strive Masiyiwa je ustanovitelj, predsednik uprave in direktor podjetja Econet Wireless International, mednarodnega telekomunikacijskega podjetja z več kot 300 milijoni dolarjev letnega prometa. Podjetje s sedežem v Južni Afriki po letnem prometu spada med pet največjih afriških telekomunikacijskih družb.  

Iz Zimbabveja v Veliko Britanijo in nazaj 

Strive Masiyiwa se je rodil leta 1961 v Zimbabveju, ki se mu je tedaj reklo Rodezija. Ko je imel sedem let, je njegova družina pobegnila in si našla nov dom v mestu Kitwe v osrednji Zambiji, ki je znano po rudnikih premoga. Mama je bila mala podjetnica. Ukvarjala se je s trgovino na drobno, kmetovanjem in transportom, oče pa je najprej delal v bližnjem rudniku, pozneje pa se je pridružil mami pri družinskem poslu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *