Sudoku - projekt z globalnim učinkom

Avtor: Nives Pahor | Objava: 11.02.2008

Upokojeni sodnik, ki se je prelevil v programerja, je po vseh celinah razširil virus »sudoku«.


Wayne Gould: »Za reševanje sudoka ne potrebujete verbalnega oziroma jezikovnega znanja, le logiko in poznavanje številk. Verjetno je to razlog, da je igra tako hitro obsedla svet.«

Za miselno igro sudoku ste že slišali. Za Wayna Goulda, človeka, ki stoji za globalnim uspehom te igre, pa verjetno ne.  

Wayne Gould je 63-letni upokojenec iz Nove Zelandije. Mednarodno kariero je začel v 80-ih v Hongkongu, kjer je skoraj dve desetletji služboval kot sodnik. Ko so leta 1997 Hongkong po 150 letih britanske vladavine prevzeli Kitajci, je Gould postal »tehnološki presežek«. Zapustil je sodne dvorane in začel uresničevati drugačne sanje.

Od upokojenca do podjetnika  

Goulda postopanje po vrtu in večerno posedanje ob kajenju pipe ni mikalo. Zaželel si je aktivnega pokoja. In to v podjetništvu - s poudarkom na računalniškem programiranju. Sodniško haljo je obesil na klin, z računalnikom pa začel postavljati temelje za sudokumanijo. »Vedno me je privlačilo računalniško programiranje,« je povedal za Boston.com.  

Wayne Gould ni izumil sudoka, je pa tisti, ki je poskrbel za njegovo globalno popularizacijo. Igra je z njegovo pomočjo v manj kot letu dni zasvojila svet in postala tako obsedenost kot vir frustracije za milijone vztrajnih izpolnjevalcev te številčne miselne igre.  

Avtor oziroma izumitelj sudokuja ni znan. Po nekaterih podatkih naj bi se sudoku pojavil v ZDA v poznih 70-ih letih. Iz ZDA naj bi ga Japonsko prinesel študent, ki je opazil sudoku v časopisju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *