Svetovanje za začetnike

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.08.2002

Problemi z registracijo



Podjetja lahko dobijo vavčer v vrednosti do 300 tisoč tolarjev, s katerim plačajo do polovico stroškov za svetovalne storitve, Za začetnike, ki se šele pripravljajo na ustanovitev podjetja, je ponudba še ugodnejša. Z vavčerjem lahko plačajo celotno ceno svetovalnih storitev, kar pomeni, da dobijo praktično vse svetovanje, ki ga potrebujejo na začetku, brezplačno. O tem, kakšno pomoč svetovalci ponujajo podjetniku začetniku, smo se pogovarjali s splošnim podjetniškim svetovalcem Alešem Zevnikom in specialistično svetovalko Katjo Šegedin.

Zakaj začetnik sploh potrebuje svetovalca?

Aleš Zevnik: “Najprej ga potrebuje, da se sploh registrira. Za samostojnega podjetnika je registracija lažja, ker vse lahko opravi na upravni enoti. Ni mu potrebno pripravljati aktov in ustanovnih pogodb, kot jih mora gospodarska družba. Za ustanovitev gospodarske družbe, pa je postopek bolj zapleten. Ustanoviti podjetje je vsako leto zahtevnejše. Vsak nov predpis še dodatno zagreni življenje podjetnikom. Začetnik mora najprej sploh izbrati ustrezno obliko organiziranosti. Možnosti je več, zato se je treba z začetnikom pogovoriti o vsaki. Ko izbere ustrezno obliko, mu svetovalec pomaga zbirati zahtevane dokumente, kot so priglasitveni obrazci za sodišče, pogodbo o ustanovitvi, izjavo o poravnavi vseh obveznosti in druge. Začetniki imajo veliko težav zaradi neenotnega dela sodišč in celo ljudi znotraj istega sodišča. V Ljubljani je na primer 18 referentov in vsak dela drugače. Če pride tja začetnik, si ga pošiljajo kot žogico za namizni tenis.

Seveda pa je pri nekaterih začetnikih še pred registracijo potrebno sploh preveriti poslovno idejo. Ali jo bo lahko uresničil in ali bo lahko od posla živel? Le redki začetniki sami pripravijo poslovni načrt in še ti največkrat na zahtevo banke, pri kateri najamejo posojilo. Marsikdo pa celo pride in nas vpraša, ali mu lahko mi svetujemo, s čim naj se ukvarja. Tega seveda ne delamo.”

Država obljublja, da bo s protibirokratsko revolucijo vsakdo lahko ustanovil podjetje na enem mestu. Boste takrat svetovalci ostali brez dela?

Aleš Zevnik: “Ne, nasprotno. Šele takrat se bo pojavilo pravo delo, ki bi ga svetovalci morali opravljati. Zdaj pride človek k nam in ga potem mi pošiljamo v različne pisarne. Če pa bo mogoče podjetje ustanoviti na enem mestu, bo izročil vse papirje nam in mi bomo stvar uredili. Sam po mojem mnenju verjetno še vedno ne bo mogel ustanoviti podjetja, ker ne bo imel vseh znanj, torej pravnih, računovodskih, davčnih in drugih. Na začetku bo še vedno potreboval pomoč svetovalca.”

Kakšno svetovanje pa potrebuje podjetnik v prvem obdobju podjetniškega življenja?

Katja Šegedin: “Prva težava, na katero vsakdo naleti, so davčno-računovodske stvari. To je zelo resen problem za večino podjetnikov. Podjetnik si na začetku ne more privoščiti lastnega računovodstva, zato si poišče računovodski servis. Vendar pa postaja računovodsko delo tako zahtevno, da vsak računovodski servis ne more več tekoče spremljati davčne zakonodaje. Računovodski servis je mogoče odpreti za malo denarja, zato ga odpre marsikdo. Kako kakovosten servis si je podjetnik izbral, ponavadi vidi ob prvi bilanci ali šele ob obisku davčnega inšpektorja.”

Aleš Zevnik: “Sam bi rekel, da rastoče podjetje potrebuje strokovnega vodjo, ki bo delo organiziral. Ker pa ponavadi nima denarja za zaposlitev, mora poiskati pomoč svetovalca, če ne želi zaiti v težave. Začetek poslovanja je podoben obdobju, ko se majhen otrok uči živeti. Podjetnik mora obvladati delo z zaposlenimi, strankami, mora znati obvladovati kakovost in še marsikaj drugega. Danes vsi v poslovnem načrtu zapišejo, da bodo delali kakovostno in da bo stranka na prvem mestu. Toda nisem še srečal obrtnika, ki bi prišel ob napovedani uri in delo opravil v obljubljenem roku. Novi podjetniki si dela ne znajo organizirati. V obdobju rasti podjetja se dogaja, da ljudje garajo, posel pa začne upadati.”

Kako v tem primeru pomagate podjetnikom?

Aleš Zevnik: “Smisel svetovalca ni, da podjetniku servira rešitev. Svetovalec mora podjetnika pripeljati do tega, da bo sam izluščil svoj problem in poiskal rešitev zanj. Če pride do rešitve sam, se je tudi drži. V tem primeru ponavadi pozneje ne ponavlja več istih napak, se pa z rastjo pojavljajo vedno nove. Zelo pogosto nastopijo težave zaradi prepletanja osebnega in poslovnega življenja. Svetovalec zato ne rešuje samo poslovnih težav, temveč mora biti nekakšen podjetniški psiholog; težave v podjetju so pogosto povezane s težavami v zasebnem življenju.”

So tudi na finančnem področju za začetnike značilne kakšne posebne napake?

Katja Šegedin: “Mislim, da so minili časi, ko so ljudje ves denar, ki so ga zaslužili, takoj zapravili. Danes so veliko previdnejši. Že preden odprejo podjetje, se pozanimajo, kakšne davke bodo plačevali. Začetnih napak, da bi se kdo ''zafinanciral'' v prvih dveh letih, ni veliko. Težave nastopijo pozneje, z rastjo podjetja. Podjetniki ne upoštevajo denarnega toka oziroma o njem sploh ne razmišljajo. Vse podjetnike, ne samo začetnike, učimo, naj delajo bilance večkrat letno in naj vnaprej načrtujejo naložbe. Načrtovanje je potrebno tudi zato, da že vnaprej vedo, koliko davka na dobiček, davka na dodano vrednost in drugih davkov bodo plačali. S pravim davčnim načrtovanjem se da prihraniti veliko denarja. Že v podjetju z dvema, tremi zaposlenimi so lahko prihranki pri plačilu davkov tako veliki, da je strošek svetovalca povsem nepomemben.”

Kje dobiti svetovalca

Trenutno sta na voljo vsaj dva seznama preverjenih podjetniških svetovalcev. Prvega imajo na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer se svetovalna podjetja združujejo v Združenju za management consulting. V združenje je včlanjenih 58 svetovalnih podjetij z nad 300 kvalificiranimi svetovalci. Seznam članov dobite tudi na internetnem naslovu www.gzs.si, če kliknete na oznako združenja dejavnosti in poiščete navedeno združenje.

Drugi seznam svetovalcev pa vodijo pri Pospeševalnem centru za malo gospodarstvo. V njihovem katalogu je navedenih približno 100 splošnih in 200 specialističnih podjetniških svetovalcev. Tudi ta seznam dobite na internetu, naslov je: www.pcmg.si.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *