Svetovni podjetnik leta je ...

Avtor: Jože Vilfan | Objava: 11.07.2007

1. junija smo se v Monte Carlu udeležili izbora svetovnega podjetnika leta v organizaciji svetovalne hiše Ernst & Young.


Pogled na stene »dvorane zvezd« s podrobnejšimi predstavitvami nacionalnih podjetnikov leta.

Ernst & Young je svetovna svetovalna hiša, ki je pred enaindvajsetimi leti v enem izmed ameriških mest začela svoj program podeljevanja priznanj Entrepreneur of the Year (po naše: podjetnik leta). Danes se je ta sistem priznanj razširil na 40 držav, od leta 2001 pa se nacionalni izbori zaključijo še z izborom za svetovnega podjetnika leta, ki konec maja poteka v Monte Carlu in se zaključi 1. junija. 

Formula, ki velja pri svetovalni hiši Ernst & Young, je naslednja: nacionalni izbori potekajo jeseni, naslednjega maja pa se vsi nacionalni zmagovalci zberejo v Monte Carlu, kjer žirija enega izmed njih izbere za svetovnega podjetnika leta, vsi nacionalni podjetniki leta pa postanejo člani podjetniške akademije svetovalne hiše Ernst & Young. Zadnje dni maja letos so se tako nacionalni zmagovalci iz jeseni 2006 potegovali za priznanje 2007 World Entrepreneur of the Year.
Prihod nacionalnih podjetnikov leta (Entrepreneurs of the Year) poteka v vzdušju filmskih festivalov.

Izbor svetovnega podjetnika leta (in slavnostna podelitev) je zamišljen kot velik šov in se vključuje v logiko, ki velja za različne dogodke, ki se odvijajo na Azurni obali od Cannesa, prek Nice do Monte Carla. Logika: spektakularno in še enkrat spektakularno.    

Izbira je zaupana podjetnikom 

Vendar šov pride na vrsto na koncu. Najprej je na vrsti delo žirije. Izbiranje poteka dva dneva, v žiriji pa sedi sedem podjetnikov, ki so vsi zmagovalci nacionalnih izborov v svojih državah ali pa so sedeli v nacionalnih žirijah. Skratka, izbira najboljšega je zaupana podjetnikom. Člani žirije najprej preučijo zelo natančno sestavljeno gradivo o vsakem posamezniku, potem imajo intervjuje z vsemi podjetniki in na koncu z zaporednim izločanjem ožijo izbor.
Takole se je odprla streha »dvorane zvezd«, da so lahko prisotni videli ognjemet v celoti.

Podjetniške zvezde v zvezdni dvorani
 

Na koncu, to je v soboto zvečer, sledi slavnostna podelitev, ki poteka v Salles des Etoiles, veliki dvorani, ki je napol odprta proti morju. Zakaj se dvorana imenuje »salles des etoiles« (torej »zvezdna dvorana«), postane jasno, ko se odpre premična streha in vidiš (seveda) zvezde. Zvezde so vsepovsod, tako v dvorani kot tudi nad tabo. Smisel premične strehe pa je ta večer postal človeku jasen, ko se je po slavnostni večerji začel ognjemet in na začetku nismo videli tistega najlepšega dela ognjemeta, ko se raketa razleti v tisoč pramenov. In ko se je streha odprla, smo lahko videli tudi pramene. Sediš za mizo in vidiš vse. 

Slavnostni dogodek je pravzaprav izveden kot večerja ob okroglih mizah. Po najavi dogodka in kratki plesni predstavi sledi najprej pogostitev, potem že omenjeni ognjemet, potem pa dve uri predstavljajo nacionalne podjetnike leta oziroma Entrepreneurs of the Year, da jih ne pomešamo s slovensko zgodbo. Kratke video predstavitve so po svoji sporočilnosti res izjemne. Ugotoviš, da znajo podjetniki že v nekaj letih narediti ogromno, v vsem življenju pa je mogoče narediti, kar si želiš (če si želiš). Prav s tem poudarkom tudi posebej predstavljamo večino nacionalnih podjetnikov leta, ki so se letos predstavili v Monte Carlu.  

Po kratki video predstavitvi vsakega nacionalnega podjetnika leta povabijo na oder, kjer prejme kipec, ki pomeni, da je sprejet v »akademijo podjetnikov«, se pravi v izjemno druščino najboljših ali vsaj najzanimivejših svetovnih podjetnikov. V šestih letih, odkar poteka ta izbor, je bilo torej v to akademijo sprejetih že 200 podjetnikov.

Razglasitev zmagovalca ob polnoči: Guy Laliberté na odru.
Podjetnik leta je - »sončni cirkusant« 

Na koncu (ob polnoči) je na vrsti najbolj slavnosten trenutek, in sicer razglasitev zmagovalca. Koga je žirija letos izbrala za svetovnega podjetnika leta (World Entrepreneur of the Year)? Med ljudmi, ki so ustvarili tudi nekaj milijard dolarjev vredno premoženje, se je žirija enoglasno odločila za sporočilo, drugačno od finančnega. Svetovni podjetnik leta 2007 je postal Kanadčan Guy Laliberté, ustanovitelj Sončnega cirkusa (Cirque du Soleil), mednarodnega cirkusa z inovativnim programom, ki prireja predstave po vsem svetu. Letos bo njegove predstave videlo deset milijonov ljudi, zanj dela 3500 ljudi, od tega 900 artistov. Predsednik žirije Joseph Schoendorf je izbor pojasnil takole: »Guy je spremenil značaj sveta zabavništva in ima svetovni vpliv. Predstave Sončnega cirkusa so osrečile milijone ljudi. Vsi letos predstavljeni podjetniki so izjemni, toda Guyeva predanost artistični viziji in strast, ki jo goji do svojega dela, sta tisto, kar je pritegnilo sodnike, da so izbrali prav njega.« 

Izjava je značilna, saj so vsi predstavniki organizatorja in strokovne žirije, ki so se oglasili med slavnostnim dogodkom, ob izjemnem poslovnem uspehu predstavljenih podjetnikov poudarjali številne dejavnosti, ki jih ti podjetniki izvajajo za reševanje socialnih, okoljskih ali drugih težav tega časa. Tako definirano podjetništvo je kot krog: kdor je znal poiskati svoj pravi interes in kdor je znal poslovno uspeti, bo znal vračati ljudem tudi drugače, s svojo človeško pozornostjo.    

Opomba: Podjetnika Guya Lalibertéja smo v Podjetniku že predstavili, in sicer maja 2005.



PODJETNIKI LETA NA ČASOVNEM TRAKU

Podjetja in posli nacionalnih podjetnikov leta, letos zbranih na izboru svetovnega podjetnika leta (World Entrepreneur of the Year v Monte Carlu, so vseh starosti. Njihove dosežke predstavljamo v časovni perspektivi, v kateri je letošnji svetovni podjetnik leta dejaven 23 let, nekatere podjetniške zvezde pa le nekaj let ...
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *