Talent je trdo delo

Avtor: Tine Juha | Objava: 08.06.2009

Vedno več raziskovalcev ugotavlja, da talent kot nekaj, kar je posamezniku položeno v zibko, ne obstaja. Je le trdo delo. Deset tisoč ur vaje in »talent« je tu!



Talentirani posamezniki so vedno trdili, da talent k uspehu pripomore 10 odstotkov, preostalo je trdo delo. No, najnovejše raziskave kažejo, da tudi teh 10 odstotkov ne obstaja. Vsi veliki dosežki na umetniškem, športnem, poslovnem in tudi inovacijskem področju so rezultat trdega in predvsem usmerjenega dela. To ugotavlja vedno več znanstvenikov v svojih raziskavah. Veliki posamezniki na svojih področjih, ki so enim navdih, drugim pa opravičilo, da brez talenta ne morejo doseči želenih rezultatov, so do svojih uspehov prišli z izredno ozko usmerjenim in predanim delom.
 
O tem, da je talent kot nekaj, kar naj nam bi bilo dano, precenjen dejavnik uspeha, v svojem delu z zgovornim naslovom Talent je precenjen (Talent Is Overrated), govori Geoff Colvin, harvardski diplomant in urednik revije Fortune, ki je v svoji karieri opravil razgovore s poslovnimi voditelji svetovnega formata, kot so Bill Gates, Jack Welch, Peter Drucker in drugi. S primeri in izsledki raziskav pokaže, da sami lahko naredimo precej za lasten uspeh, tako na strokovnem kot na področjih zabave in konjičkov.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *